Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ντομάτες κίνδυνος - Περιέχουν δηλητήριο και τις τρώμε καθημερινά

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

25 Ιανουαρίου 2022 20:14
Ντομάτες κίνδυνος - Περιέχουν δηλητήριο και τις τρώμε καθημερινά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάποια φρούτα και λαχανικά περιέχουν συχνά δηλητήρια και τοξικές ουσίες, που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Οι ντομάτες ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Ντομάτα

Εκτός από το ότι μπορεί είναι μεταλλαγμένες, οι οποίες είναι και οι πιο επικίνδυνες και θα τις ξεχωρίσετε με αυτόν εδώ τον τρόπο, υπάρχει και ακόμα ένας κίνδυνος. Το φυτό της ντομάτας περιέχει μια ιδιαίτερα τοξική ουσία, γνωστή με την επιστημονική ονομασία glycoalkaloid. Η ουσία αυτή βρίσκεται σε αφθονία στο βλαστό και στα φύλλα, αλλά ευτυχώς όχι στον καρπό και στην περίπτωση που κάποιος την καταναλώσει θα του προκληθούν στομαχικές διαταραχές.

Ντομάτες κίνδυνος - Περιέχουν δηλητήριο και τις τρώμε καθημερινά

Ντομάτα: Γιατί ο πολλαπλασιασμός της με μοσχεύματα είναι πολύ καλύτερος από το να τις φυτέψετε με σπόρο

Ντομάτες: Οι ρίζες θα γίνουν πιο ισχυρές και θα δυναμώσουν, αν φυτέψετε το μόσχευμα της ντομάτας απευθείας στο έδαφος και το αφήσετε να ριζοβολήσει εκεί, ενώ πρόσφατα σας παρουσιάσαμε και ένα τρομερό κόλπο για να βγουν οι ντομάτες που φυτεύετε πολύ ψηλές.

Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το μόσχευμα σε ένα κύπελλο με μείγμα χώματος και αφού δείτε πως ριζοβόλησε, να το μεταφυτέψετε στο έδαφος. Έτσι, και οι ρίζες θα είναι πιο ανθεκτικές όταν φυτευθούν στο έδαφος και θα μπορέσετε να ελέγξετε πλήρως τη ριζοβολία τους.

Εάν επιλέξετε τη φύτευση σε μείγμα χώματος, κάντε τα παρακάτω βήματα:

  • Αφαιρέστε τυχόν άνθη και οφθαλμούς έχει το μόσχευμα ντοματιάς που κόψατε.
  • Αφαιρέστε τα φύλλα από τη βάσης προς τα πάνω αφήνοντας μόνο τα δύο κορυφαία.
  • Τοποθετήστε το μόσχευμα στο νερό για να μην αφυδατωθεί, ενώ εσείς προετοιμάζετε το μείγμα χώματος.
  • Για κυπελλάκια, στα οποία θα τοποθετήσετε τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν, διαλέξτε μικρά κυπελλάκια τύρφης, ή πλαστικά κυπελλάκια ύψους 10 εκατοστών και γεμίστε τα με κομπόστ και χώμα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα βερμικουλίτη και περλίτη.
  • Ανοίξτε μια τρύπα με το δάχτυλο ή κάποιο μολύβι στο κέντρο του κυπέλλου, ώστε το μόσχευμα να εισχωρήσει εύκολα μέσα μέχρι το ύψος των φύλλων που αφήσατε.
  • Πριν τοποθετήσετε τα μοσχεύματα, μπορείτε να βυθίσετε τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας.
  • Βάλτε τα κυπελλάκια σε ένα ζεστό και σκιερό χώρο, είτε μέσα σε εσωτερικό χώρο, είτε έξω. Σιγουρευτείτε πως ο ήλιος δεν θα προκαλέσει εγκαύματα στα φυτά προστατεύοντάς τα με ένα διάφανο νάιλον.
  • Φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία του χώματος και κρατήστε τα σε αυτές τις θέσεις για μια εβδομάδα ώστε να εγκλιματιστούν και στη συνέχεια, σταδιακά, βγάλτε τα στο φως του ήλιου, στην αρχή για λίγες ώρες και κλιμακωτά μετά από μερικές μέρες όλη τη μέρα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στις μόνιμες θέσεις τους στον κήπο.

Ντομάτα: Γιατί ο πολλαπλασιασμός της με Μοσχεύματα

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share