Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Προκαλούν καρκίνο τα κινητά τηλέφωνα; Τι έδειξε νέα έρευνα

Προσοχή!

21 Ιανουαρίου 2022 11:59
Προκαλούν καρκίνο τα κινητά τηλέφωνα; Τι έδειξε νέα έρευνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια νέα, μεγάλης κλίμακας, μελέτη δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, σε νέους. Παράλληλα, δείτε εδώ πως θα καταλάβετε αν κάποιο σημάδι στο σώμα σας είναι επικίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης με τη συμμετοχή ειδικών από 14 χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Environment International».

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) από ασύρματες συσκευές (κινητές και σταθερές) επηρεάζει τους όγκους στον εγκέφαλο σε νέους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν βρέθηκε καμία αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτού του τύπου καρκίνου και της χρήσης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων (RF) και εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) από συσκευές.

Πώς έγινε η μελέτη για όγκους στον εγκέφαλο

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων σε δείγμα σχεδόν 900 νέων ηλικίας 10 έως 24 ετών με όγκους στον εγκέφαλο. Ήταν η μεγαλύτερη μελέτη για όγκους στον εγκέφαλο σε νέους, που διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι όγκοι ήταν νευροεπιθηλιακού τύπου και ανήκαν σε γλοιώματα.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των ασθενών εξακολουθεί να μην είναι αρκετός για να αξιολογηθούν όλες οι πιθανές επιπτώσεις της χρήσης των κινητών.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ερευνητικού Ινστιτούτου Παιδιατρικής Ογκολογίας και Αιματολογίας του Μπλόχιν, Κιρίλλ Κιργκίζοφ, σχολιάζοντας τη μελέτη, επέστησε την προσοχή στη συνάφειά της. Όπως εξήγησε ο ειδικός σε συνέντευξή του στο «Zvezda», σήμερα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκίνου, κάτι που είναι αντιεπιστημονικό.

Καρκίνος και κινητό τηλέφωνο

«Τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου και των άλλων οργάνων και συστημάτων στα παιδιά. Ουσιαστικά, τέτοιου είδους καρκίνοι δεν εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, διότι είναι οι λεγόμενοι εμβρυϊκοί όγκοι, που έχουν εντελώς διαφορετικές αιτίες ανάπτυξης» τόνισε.

Τα τηλέφωνα, φυσικά, δεν πρέπει να δίνονται σε ένα παιδί από την ηλικία του ενός μήνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο, διαβεβαίωσε ο Κιρίλλ Κιργκίζοφ.

Πηγή: sputniknews.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share