Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Διατροφή και ψυχική υγεία: Το τρόφιμο-θησαυρός που σε χορταίνει και προστατεύει από την κατάθλιψη!

Ο θησαυρός της γης που πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας

20 Ιανουαρίου 2022 19:02
Διατροφή και ψυχική υγεία: Το τρόφιμο-θησαυρός που σε χορταίνει και προστατεύει από την κατάθλιψη!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Journal of Affective Disorders δημοσίευσε μια ανάλυση δεδομένων ανθρώπων που έχουν σε εβδομαδιαία συχνότητα τα μανιτάρια στο διατροφολόγιο τους. Και ενώ μέχρι τώρα ξέραμε αρκετά από τα οφέλη των μανιταριών για τον οργανισμό μας, η έρευνα εμφανίζει για πρώτη φορά την προστασία από την κατάθλιψη όσων καταναλώνουν μανιτάρια.

Παραμένει άγνωστο βέβαια το γιατί συμβαίνει αυτό και πως σχετίζεται η κατάθλιψη με τα μανιτάρια αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ξεκάθαρα.

Διαβάστε επίσης: 5 τροφές που μας κάνουν... ευτυχισμένους

Η έρευνα δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού πήραν μέρος 24.000 άνθρωποι και κράτησε από το 2004 εώς και το 2016.

«Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα με τα οφέλη από την κατανάλωση μανιταριών», λέει ο ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας Joshua Muscat από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

καταθλιψη-τροφιμα

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας ήταν ο μικρότερος κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη όσοι αντικατέστησαν το κόκκινο κρέας με τα μανιτάρια.

Τα μανιτάρια που δείχνουν πως επιδρούν στη καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι κυρίως τα λευκά, που είναι και εκείνα που καταναλώνονται και περισσότερο παγκοσμίως.

Μη ξεχνάμε πως τα μανιτάρια είναι κατάλληλα για διαίτα καθώς παρέχουν υψηλό αίσθημα κορεσμού με ελάχιστες θερμίδες(όχι όταν τηγανίζονται ή σερβίρονται με σάλτσες), ενώ παρέχουν και ενυδάτωση στον οργανισμό και ενέργεια.

Κορωνοϊός - Σοκ με την κατάθλιψη: "Σαρώνει" στις ηλικίες των 40 έως 60 ετών

Επιστημονική πρωτοβουλία για την μελέτη, τη διερεύνηση και την υλοποίηση προγράμματος παρέμβασης για την υπό-διαγνωσμένη κατάθλιψη στους ενήλικες 40 έως 60 ετών, που προσέρχονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περίοδο COVID-19, αναλαμβάνουν η σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της σύναψης σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

καταθλιψη-τροφιμα

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «η κατάθλιψη είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, για αυτό το λόγο, μέσω της προγραμματικής σύμβασης, επιδιώκουμε σαν Περιφέρεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «η κατάθλιψη κυριολεκτικά καλπάζει στις ανεπτυγμένες χώρες όπως και στην Ελλάδα, ενώ σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα λόγω COVID-19, υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική επιβάρυνση στους πολίτες και κατ΄ επέκταση στο Εθνικό σύστημα υγείας».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share