Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

6 βασικοί λόγοι για να τρως αυγά - Βασικά οφέλη για την υγεία

Το φαγητό που έχει φανατικούς ομαδούς και μισητές

19 Ιανουαρίου 2022 15:55
6 βασικοί λόγοι για να τρως αυγά - Βασικά οφέλη για την υγεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο.

Για αρκετά χρόνια τα αυγά θεωρούνταν επικίνδυνη τροφή για την υγεία και πολλοί τα απέφευγαν, γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Πλέον όμως όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Παράλληλα, δείτε το πανέξυπνο κόλπο για να καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα.

Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με απλά λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η τόσο η πρόσληψη της από τις τροφές.

Πρέπει λοιπόν να τρώτε αυγά; Η απαντήσει είναι πως φυσικά και πρέπει και οι λόγοι είναι οι παρακάτω.

1. Προσφέρουν πλήρη πρωτεΐνη

Ένα αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη, με όλα τα εννέα «απαραίτητα» αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα απαραίτητα αμινοξέα τα παίρνουμε μόνο από τις τροφές. Το ασπράδι αυγού περιέχει περίπου τη μισή πρωτεΐνη και μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους και της χοληστερόλης.

Τα αυγά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα – ανά θερμίδα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Εάν καταναλώσετε ένα αυγό θα πάρετε.

  • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
  • Σελήνιο
  • Φώσφορο
  • Χολίνη
  • Βιταμίνη Β12

2. Πολλαπλά αντιοξειδωτικά

Μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια σας
Τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια είναι καλύτερα για την υγεία σας. Η κατανάλωση αυγών, ειδικά εκείνων που είναι εμπλουτισμένα με ορισμένα λιπαρά οξέα (όπως τα ωμέγα-3), φαίνεται να μειώνει τα επίπεδά σας.

3. Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και οι μελέτες ποικίλλουν, φαίνεται ότι αν τρώτε αυγά, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα, είχαν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου αυγά.

αυγά

4. Σας κρατάνε χορτάτους

Εάν φάτε για πρωινό αυγά, θα νιώθετε περισσότερο χορτάτοι. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που τρώνε ένα αυγό το πρωί, καταναλώνουν 130 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

5. Βοηθούν τα μάτια σας

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη σας βοηθούν να μην πάσχετε από οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία. Και τα αυγά είναι η καλύτερη πηγή.

6. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ουσία αυτή μπορεί να παραχθεί στο σώμα, αλλά υπάρχει και σε διάφορα τρόφιμα, όπως στα αυγά.

Μια από τις κύριες δράσεις της χολίνης είναι η σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, τη συνείδηση, τη δημιουργικότητα, ο έλεγχος των μυών. Η ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κούραση ή προβλήματα μνήμης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share