Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι τοξικές ουσίες στο σαμπουάν που σας βάζουν σε κίνδυνο

Κάνετε μπάνιο και η "τύχη σας δουλεύει"

19 Ιανουαρίου 2022 11:10
Μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι τοξικές ουσίες στο σαμπουάν που σας βάζουν σε κίνδυνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι χρησιμοποιούμε σαμπουάν του εμπορίου παρόλο που γνωρίζουμε ότι περιέχουν χημικές ουσίες. Ωστόσο, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι αυτά τα χημικά είναι εξαιρετικά τοξικά και μπορούν να είναι ακόμα και αιτία καρκίνου. Παράλληλα, αυτό είναι το αντικαρκινικό λαχανικό που οι περισσότεροι αποφεύγουμε.

Οι κατασκευαστές έχουν το ελεύθερο να βάζουν οτιδήποτε θέλουν σε αυτό το είδος των προϊόντων, δεδομένου ότι το FDA δεν ρυθμίζει την παραγωγή τους.

Αυτά είναι τα 6 συστατικά που μπορούν να βρεθούν στα σαμπουάν και μπορούν να βλάψουν την υγεία σας

1. Προπυλενογλυκόλη

Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα για το δέρμα, ως ενυδατικό ή παράγοντας μείωσης της πηκτικότητας. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, έχει τοξικές και αλλεργιογόνες ιδιότητες, που προκαλούν ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και μπορεί να ερεθίσει ακόμη και τους πνεύμονες.

2. Parabens

Τα Parabens χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, δεδομένου ότι μπορούν να αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η FDA μας διαβεβαιώνει ότι είναι ασφαλείς σε συγκεντρώσεις έως 24%, παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία μας υποδηλώνουν το αντίθετο.

Τα parabens που περιέχονται σε τέτοιου είδους προϊόντα, όπως το μεθυλικό, το προπυλο και το βουτύλιο, διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο παρεμβαίνει με την παραγωγή ορμονών, καθώς και με τη λειτουργία του αδένα.

Επιπλέον, τα parabens έχουν την ικανότητα να μειώσουν τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες και να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, λόγω του γεγονότος ότι μιμούνται τα οιστρογόνα. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά σαμπουάν χωρίς paraben, τα οποία όμως πρέπει να ψάξετε!!

3. Διαιθανολαμίνη ή DEA

Η διαιθανολαμίνη είναι μια χημικά τροποποιημένη μορφή της cocamide διαιθανολαμίνης από το λάδι καρύδας και χρησιμοποιείται για να ρυθμίσει το pH των προϊόντων. Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες, και μπορεί επίσης να προκαλέσει τοξικότητα στα όργανα.

Θεωρείται ως ένας πιθανός καργινογόνος παράγοντας από την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της Καλιφόρνια.

λούσιμο

4. Μεθυλισοθειαζολινόνη

Αυτή η χημική ουσία περιέχεται σε πολλά σαμπουάν και σαπούνια, επειδή χρησιμοποιείται ως συντηρητικό. Εκτός από το γεγονός ότι επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, μειώνει την αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, και το χειρότερο είναι που μπορεί να έχει δηλητηριώδεις επιδράσεις στο νευρικό μας σύστημα. Η μεθυλισοθειαζολινόνη απαγορεύεται στην Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση τη βρήκε μη ασφαλή για χρήση σε καλλυντικά.

5. 1,4-διοξάνιο

Αυτή η ουσία είναι ένα υποπροϊόν των κατασκευαστικών διεργασιών που υποτίθεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος, όταν σχετίζεται με ουσίες με βάση το πετρέλαιο.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει πολλά ζητήματα υγείας όπως καρκίνο: ρινικό, δέρματος, πνεύμονα, μαστού και χοληδόχου κύστης, μπορεί ακόμα να βρεθεί στο 46% των προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Λόγω πολλών ερευνών σε ζώα, το εθνικό πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ λέει ότι 1,4 διοξάνιο «ευλόγως αναμένεται να είναι ένα καρκινογόνο». Επιπλέον, η αμερικανική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος επίσης δήλωσε ότι 1,4-διοξάνιο πιθανόν να είναι μια καρκινογόνος ουσία.

6. Νάτριο θειικό Laureth

Αυτή η χημική ουσία περιέχεται σε σχεδόν κάθε σαμπουάν, υγρό σαπούνι, βιομηχανικούς καθαριστικούς παράγοντες και στα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων. Είναι συχνά μολυσμένο με 1,4 διοξάνιο λόγω της διαδικασίας βιομηχανοποίησης.

Αυτό οδηγεί σε ερεθισμό του δέρματος, νευροτοξικότητα, αναπαραγωγική τοξικότητα, αναπτυξιακή τοξικότητα, τοξικότητα οργάνων, πιθανές μεταλλάξεις του DNA που οδηγούν σε καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share