Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Θαυματουργό κρεμμύδι: 4+1 άγνωστα οφέλη που έχει στην υγεία μας

Δεν είχαμε ιδέα!

18 Ιανουαρίου 2022 15:35
Θαυματουργό κρεμμύδι: 4+1 άγνωστα οφέλη που έχει στην υγεία μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κρεμμύδι λατρεύεται από πολλούς παρά την έντονη γεύση και μυρωδιά του. Αρκετοί το χρησιμοποιούν στο φαγητό για να δώσουν μια πιο πικάντικη γεύση, ενώ στην χωριάτικη σαλάτα έρχεται και «δένει».

Παράλληλα, έχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και εν γένει στην υγεία μας, καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές.

κρεμμυδια οφέλη

Δείτε επίσης: Έκοψε ένα κρεμμύδι και το έβαλε στο ντουλάπι του μπάνιου - Αυτό που συνέβη δεν το περίμενε

Τα οφέλη του κρεμμυδιού

Προστασία από τον καρκίνο

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα κατανάλωσης των φυτών του γένους Άλλιον (κρεμμύδι και σκόρδο) σε πληθυσμούς της Ιταλίας και της Ελβετίας. Και στις δύο χώρες παρατηρήθηκε η τάση να μειώνονται τα περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου όσο αυξανόταν η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών.

Βελτίωση της οστικής πυκνότητας

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γυναικών 50 ετών και άνω, οι οποίες βρίσκονταν είτε στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης είτε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά κρεμμύδι είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα και 20% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν ποτέ.

Καλύτερη πέψη

Το κρεμμύδι διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης χάρη στην ινουλίνη του, έναν τύπο φυτικών ινών που λειτουργεί ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά αποτελούν «τροφή» για τα προβιοτικά, τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Η ινουλίνη επίσης βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και προωθεί την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Μείωση της χοληστερόλης

Στο πλαίσιο μελέτης σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε κρεμμύδι (ωμό κόκκινο) και από τις υπόλοιπες μια διατροφή με ελάχιστο έως καθόλου κρεμμύδι. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν αξιοσημείωτη μείωση των τιμών της χοληστερόλης στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης κρεμμυδιού. Μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 24 γυναίκες με ελαφρώς ανεβασμένη χοληστερόλη, παρατηρήθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» LDL έπειτα από οκτώ εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης χυμού κρεμμυδιού.

Διαβήτης

Τόσο η κερσετίνη όσο και οι οργανικές ενώσεις θείου που βρίσκονται στα κρεμμύδια είναι γνωστό ότι προάγουν την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτή είναι μια ιδιότητα που κάνει τα κρεμμύδια μια καλή επιλογή λαχανικών για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share