Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά στον κόσμο

Δεν είχαμε ιδέα!

15 Ιανουαρίου 2022 14:34
Αυτό είναι ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά στον κόσμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόκειται για το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και αιώνες στην ασιατική κουζίνα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστό και στη Δύση για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρείται το σημαντικότερο, ίσως, συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο και σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετά σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό του ανθρώπου.

Δείτε επίσης: 5+1 μπαχαρικά που μας κάνουν έξυπνους, λεπτούς και υγιείς!

κουρκουμάς μπαχαρικό

Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη, είναι ένα μπαχαρικό με χρυσοκίτρινο χρώμα, που προέρχεται από το φυτό curcuma longa –ένας τροπικός θάμνος που συναντάται κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Στα αραβικά, η λέξη kurkum, από την οποία προέρχεται και η λατινική ονομασία του φυτού, σημαίνει σαφράν (κρόκος), ενώ είναι ευρέως γνωστή και ως ινδικό σαφράν ή στα κινέζικα κίττρινη πιπερόριζα.

Ο κουρκουμάς προέρχεται από το ξερό κοτσάνι του φυτού. Όταν αυτό θρυμματιστεί δημιουργεί μια λαμπερή, κίτρινη σκόνη που είναι γνωστή, επίσης, και ως χρυσόριζα ή κιτρινόριζα. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί βασικό συστατικό μαγειρικής εδώ και αιώνες.

Οι περισσότεροι ίσως το γνωρίζετε ήδη, καθώς, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του κάρυ (20-30%), ενώ στη σύγχρονη βιομηχανία χρησιμοποιείται και για να δώσει στη μουστάρδα το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα της.

Τα οφέλη του κουρκουμά

  • Διαθέτει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές, όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές φέρουν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνες διάσημων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η δράση τους έγκειται στο ότι η κουρκουμίνη καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο τη φλεγμονή, καθώς πρόκειται για βιοδραστική ουσία. Έτσι, βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών.
  • Ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Εκτός του ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού (είναι οι ουσίες που αντιδρούν σε διάφορες οργανικές ουσίες όπως οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα και το DNA προκαλώντας γήρανση και την εκδήλωση πολλών ασθενειών) ενισχύει και την δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει έτσι κι αλλιώς από μόνος του.
  • Βοηθάει στη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο, η μειωμένη περιεκτικότητα της οποίας έχει συνδεθεί με διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share