Καλύτερη όραση με αυτές τις θαυματουργές τροφές - Τι χρειάζεστε
Δώστε προσοχή!
Πέρα από άλλα προληπτικά μέσα, η καλή υγεία των ματιών μας έχει σήμερα συσχετιστεί και με τη σωστή διατροφή, μέσω της πρόσληψης ορισμένων απαραίτητων για τα μάτια μας συστατικών.
Η λουτεΐνη, η βιταμίνη Α, το β-καροτένιο, τα ω3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία των ματιών και καλή όραση. Παράλληλα, δείτε δέκα παράξενα συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.
1. Λουτεΐνη
Η λουτεΐνη αποτελεί ένα συστατικό του οφθαλμού και όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών, η πρόσληψή της μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών.
Αυτή είναι η κορυφαία τροφή για μείωση του λίπους στην κοιλιά
Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν:
- Ο κρόκος του αυγού
- Το λάχανο
- Τα σπαράγγια
- Το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή
- Το σπανάκι
- Το καρότο
- Η πορτοκαλί πιπεριά
- Οι αγκινάρες
2. Βιταμίνη Α
Η έλλειψή της οδηγεί συχνά σε ξήρανση του επιπεφυκότος του ματιού ή ξηροφθαλμία, σε κακή προσαρμογή στο σκοτάδι ή νυκταλωπία, ενώ έλλειψη βιταμίνης Α μακράς διαρκείας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.
Κύριες πηγές βιταμίνης Α είναι:
- Τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά
- Το ψάρι, ο τόνος, οι σαρδέλες και η ρέγκα
- Το μουρουνέλαιο
- Τα ιχθυέλαια
- Το συκώτι
- Ο κρόκος αυγού
3. Β-καροτένιο
Αποτελεί ένα προστατευτικό συστατικό για τα μάτια μας και πρέπει να φροντίζουμε να μη μας λείπει.
Πού εντοπίζεται:
- Σε βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο
- Σε πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, όπως βερίκοκο, μάνγκο και μανταρίνια
- Σε πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά, όπως καρότο και γλυκοπατάτα
4. Ω 3 λιπαρά
Ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά.
Πηγές Ω3 λιπαρών στη διατροφή μας είναι:
- Τα ιχθυέλαια
- Τα ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός)
- Τα καρύδια
- Τα σαλιγκάρια
- Τα λαχανικά, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα)
5. Φυλλικό οξύ
Ανεπάρκειά του μπορεί ορισμένες φορές να καταλήξει σε οπτική νευροπάθεια.
Βρίσκεται κυρίως:
- Στο μοσχαρίσιο συκώτι
- Στο σπανάκι
- Στις φακές
- Στα φασόλια
- Στα σπαράγγια
- Στον αρακά
- Στο μπρόκολο
7. Βιταμίνη D
Διαταραχές όρασης παρατηρούνται και μετά από έλλειψη βιταμίνης D, καθώς αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη συμμετέχει στον μηχανισμό της όρασης.
Κύριες πηγές της είναι:
Προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα, το αυγό, το βούτυρο, οι μαργαρίνες, τα ψάρια, ενώ συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.