Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γίνε πιο θετικός από ποτέ: 3 συνήθειες που θα σου αλλάξουν την ζωή

Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

13 Ιανουαρίου 2022 14:27
Γίνε πιο θετικός από ποτέ: 3 συνήθειες που θα σου αλλάξουν την ζωή
Από Αγάπη Μυργιώτη

"Δεν υπάρχει κάτι καλό ή κακό, η σκέψη είναι που το κάνει καλό ή κακό", είχε πει ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η αλήθεια είναι πως η οπτική γωνία από την οποία επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στη μετέπειτα αντίδρασή μας και στα συναισθήματά που θα μας κυριεύσουν.

Έτσι, λοιπόν, όπως είχε πει και ο Λάο Τσε, "το ταξίδι ξεκινά με ένα και μόνο βήμα". Τι περιμένεις λοιπόν, για να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη νέα, ανανεωμένη ζωή σου, γεμάτη συνήθειες που θα σου προσφέρουν θετικότητα και ευεξία.

Το πολύτιμο αγαθό που το λένε νερό

Μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις στη ζωή σου, είναι χωρίς αμφιβολία η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού.

Ίσως, να ήξερες ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά σχεδόν 60% από νερό, με το ποσοστό του στον εγκέφαλο να φθάνει στο 85% και στο αίμα το 90%. Αυτό όμως που πολύ πιθανώς να μην ήξερες, είναι τα οφέλη του νερού, στον οργανισμό σου.

Γίνε πιο θετικός από ποτέ: 3 συνήθειες που θα σου αλλάξουν την ζωή

Μερικά από τα οφέλη του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από ένα προστατευτικό υγρό που λέγεται εγκεφαλονωτιαίο. Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, επομένως η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του.
  • Συμμετέχει στην πέψη. Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργούν ομαλά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αφυδάτωση και ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στον στομάχο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρικό έλκος.
  • Είναι απαραίτητο για την αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Το νερό είναι απαραίτητο για την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων και των κοπράνων.
  • Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς. Οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα υγρών στο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) και άλλα προβλήματα.
  • Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν επί περισσότερο από 30 λεπτά.
  • Αποτρέπει την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Η εναλλαγή νερού με πάγο και λεμόνι με οινοπνευματώδη ποτά κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί να αποτρέψει την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ

Οι περισσότεροι χρειάζονται 8 με 10 ποτήρια νερό τη μέρα, για να ενυδατώνετε ο οργανισμός και να αποκομίζει τα οφέλη.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Το ανθρώπινο σώμα φτιάχτηκε για να κινείτε και όπως αναφέρει και μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, δείχνει ότι η άσκηση με μέτρο βοηθάει να ζήσετε περισσότερο και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις από 1,2 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ελήφθησαν από έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που δόθηκε το 2011, το 2013 και το 2015. Ο μέσος αριθμός ημερών κακής ψυχικής υγείας ανά άτομο τον περασμένο μήνα ήταν περίπου 3,4, σύμφωνα με τη μελέτη.

Γίνε πιο θετικός από ποτέ: 3 συνήθειες που θα σου αλλάξουν την ζωή

Όσοι ανέφεραν ότι ασκούνταν είχαν περίπου 1,5, ή 43%, λιγότερες ημέρες «κακής ψυχικής υγείας που αναφέρθηκε από τον εαυτό τους» τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν. Η κακή ψυχική υγεία αναφέρθηκε στη μελέτη ως άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα με τα συναισθήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει. Το γυμναστήριο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ασκηθείς, ο χορός, το pilates, η yoga, η ζούμπα, το τρέξιμο, το ποδήλατο είναι μερικοί ακόμα παραδείγματα.

Υπάρχουν τόσο πολλά διαφορετικά είδη άσκησης που σίγουρα θα βρεις αυτό που σου αρέσει. Αν δεν το έχεις βρει ακόμα, τότε απλά δεν έτυχε να δοκιμάσεις ακόμα το κατάλληλο για εσένα είδος άσκησης. Μην τα παρατάς! Βρες αυτό που σου ταιριάζει και θα είσαι ευγνώμων μόλις αρχίσεις να απολαμβάνεις τα οφέλη.

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί

"Είμαστε ότι τρώμε", είχε πει ο πατέρας της Ιατρικής, η Ιπποκράτης, πριν από 2.500 χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει διαχρονική η αξία αυτής της σοφής φράσης, καθώς η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ψυχολογία.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλος του ανθρώπου φαίνεται ότι έχει συσχετίσει την πρόσληψη της τροφής με ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα. Συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που ανιχνεύονται στα τρόφιμα καθορίζουν και την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο, και κατά συνέπεια ρυθμίζουν και τα επίπεδα διάθεσης ή του στρες ανάλογα.

Γίνε πιο θετικός από ποτέ: 3 συνήθειες που θα σου αλλάξουν την ζωή

Ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της διάθεσης μας, καταπολεμώντας το άγχος, είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, ενώ αντίθετα η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ, καθώς και η νικοτίνη προκαλούν το αντίθετο αίσθημα.

Επιπλέον, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, θα σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη συγκέντρωση, μειωμένο κίνδυνο για πολλές ασθένειες, λαμπερότερο δέρμα και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή σου. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ πως να χρησιμοποιήσεις το λευκό ξύδι για να αφαιρέσεις τα φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share