Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Διώξε το αλάτι από τη διατροφή σου αλλά κράτα τη γεύση με αυτά τα υλικά

5 υποκατάστατα του αλατιού

13 Ιανουαρίου 2022 12:03
Διώξε το αλάτι από τη διατροφή σου αλλά κράτα τη γεύση με αυτά τα υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν και κάθε κύτταρο στο σώμα χρειάζεται αλάτι (νάτριο) για να λειτουργήσει σωστά, το αλάτι είναι πανταχού παρόν στη σύγχρονη διατροφή, οπότε η πιθανότητα έλλειψης του στον οργανισμό είναι μηδαμινή, και οι περισσότεροι καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Παράλληλα, δείτε πως το αλάτι βοηθά να καθαρίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες.

Το αλάτι είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, αλλά το σώμα απαιτεί μια ορισμένη συγκέντρωση νατρίου.

Για αυτό, όταν προσλαμβάνουμε περισσότερο αλάτι, θέλουμε περισσότερο νερό για να περιορίσουμε τη συγκέντρωση νατρίου σε καλά επίπεδα (η ομοιόσταση αναλαμβάνει και πάλι δράση), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική κατακράτηση υγρών.

Αντί να χρησιμοποιούμε αλάτι, μπορούμε να αρωματίσουμε τα φαγητά μας με βότανα όπως ο βασιλικός, η ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι λειτουργούν σαν αντιγηραντικά στο σώμα.

Τα παρακάτω πέντε μπαχαρικά θα δώσουν στις συνταγές σας περισσότερη γεύση

1. Τζίντζερ

Το θεραπευτικό αυτό αρωματικό χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια. Πολλοί άνθρωποι γνώριζαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιετίες. Ο Πυθαγόρας εξήρε τη συμβολή του στην πέψη, ενώ ο βασιλιάς Ερρικός H της Αγγλίας πίστευε ότι προστάτευε από την πανώλη.

Αν και σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν κάνει πολλά για τη θεραπεία της πανώλης, το τζίντζερ έχει φανεί ότι βοηθά σε πολλές παθήσεις από τη ναυτία των ταξιδιωτών μέχρι τις ημικρανίες, από την υπέρταση μέχρι την υψηλή χοληστερίνη, από την αρθρίτιδα μέχρι τη θρόμβωση.

2. Κουρκουμάς.

Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στο κάρι, είναι γνωστό για το κίτρινο χρώμα του, το οποίο προέρχεται από την ουσία κουρκουμίνη.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της και μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύξουν αιμοφόρα αγγεία. Η κουρκουμίνη μελετάται επίσης στο πλαίσιο αναζήτησης θεραπείας για το Αλτσχάιμερ, την αρθρίτιδα και τον διαβήτη.

αλάτι

3. Πιπεριές τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι φρέσκες ή σε σκόνη, οφείλουν την καυτερή γεύση αλλά και τα οφέλη τους για την υγεία σε μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη και η οποία παράγεται από τις μεμβράνες της πιπεριάς και έπειτα αντλείται μέσα στους σπόρους της.


Αυτό το καυτερό θεραπευτικό υλικό έχει μακρά ιστορία σαν φυσικό φάρμακο για τα κρυώματα και τα σχετικά συμπτώματα, όπως ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η βρογχίτιδα και οι μολύνσεις της ρινικής κοιλότητας. Από χημική άποψη, η καψαϊκίνη μοιάζει με μια δραστική ουσία που λέγεται guaifenesin και την οποία θα βρείτε σε πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα.

Οι διατροφολόγοι χρησιμοποιούν τις πιπεριές τσίλι για τον περιορισμό των θερμίδων και τον έλεγχο της όρεξης, συμπεριλαμβανομένης της λαχτάρας για γλυκά (τα ντόνατς δεν φαίνονται τόσο λαχταριστά μετά από μια καυτερή πιπεριά!).

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καυτερές πιπεριές μπορούν να προλάβουν τον έλκος του στομάχου και να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού και εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

4. Σκόρδο

Τα οφέλη του σκόρδου έχουν καταγραφεί και είναι γνωστά επίσης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και αραιώνει το αίμα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται η υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά.

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του εντέρου από όσους δεν τρώνε πολύ. Το σκόρδο είναι επίσης αποδεδειγμένο αντιβακτηριακό και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

5. Σουμάκ

Το μπαχαρικό αυτό δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και ορισμένοι μπορεί να μην το γνωρίζουν καν. Παρότι συγγενεύει με ένα δηλητηριώδες φυτό, αυτό είναι άκακο. Εξάγεται από τον καρπό του φυτού rhus coriaria που ευδοκιμεί στη Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Ιταλίας. Το σουμάκ προσθέτει ξινούτσικη γεύση που θυμίζει λεμόνι. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να καταπραΰνει το στομάχι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share