Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

6 τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο και αξίζει να βρίσκονται σε κάθε κουζίνα

Χρήσιμες συμβουλές

13 Ιανουαρίου 2022 10:43
6 τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο και αξίζει να βρίσκονται σε κάθε κουζίνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν κινητοποιείτε τον εγκέφαλό σας – πχ αποκτώντας ένα νέο χόμπι ή δεξιότητα – θα εκπλαγείτε διαβάζοντας πόσα μικροπράγματα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη γενικότερη υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου σας. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του είναι να καταναλώνετε τροφές που τον τονώνουν.

Παρακάτω αναφέρονται 6 τροφές που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα της γειτονιάς σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ τις τροφές που τρώμε καθημερινά και καταστρέφουν τον εγκέφαλο.

Λάδι καρύδας

Σε τι χρησιμεύει; Υπάρχουν πολλά οφέλη από την αντικατάσταση του λαδιού μαγειρέματος με λάδι καρύδας. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι ότι το λάδι καρύδας έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στη θερμότητα από τα άλλα λάδια που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο). Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλοιώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας τα περισσότερα από τα ωφέλιμα λιπαρά.

Το λάδι καρύδας είναι επίσης πλούσια πηγή τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου, τα οποία διασπώνται στο ήπαρ σε κετόνες, μια ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο.

Πώς να το καταναλώσετε: χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας σε οποιαδήποτε συνταγή χρειάζεται λάδι. Αν δεν σας πειράζει να προσθέσετε λίγη γεύση, ρίξτε λίγο αλάτι για να μειώσετε το εξωτικό του άρωμα.

Ρίζα κουρκούμης

Σε τι χρησιμεύει; Μια αιτία που μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι η οξείδωση και η φλεγμονή των νευρώνων στον εγκέφαλο. Μια ένωση της κουρκούμης που ονομάζεται κουρκουμίνη αναστέλλει μια νευροτοξίνη που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδη παράγοντα.

Πώς να την καταναλώσετε: τη φρέσκια ρίζα κουρκούμης θα τη βρείτε σίγουρα σε καταστήματα μπαχαρικών. Έχει μια πικάντικη γεύση που μοιάζει με αυτή της μουστάρδας. Χρησιμοποιείται στην ινδική και αφρικανική κουζίνα, γι’ αυτό επιλέγοντας αντίστοιχες συνταγές είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε να πειραματίζεστε με την κουρκούμη.

Μπλε μούρα

Σε τι χρησιμεύουν; Πιθανώς έχετε ήδη ακούσει ότι τα μπλε μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, ενώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι ακονίζουν τη μνήμη. Έχει αποδειχτεί ότι τα φλαβονοειδή ενισχύουν τη χωρική μνήμη τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο και τα φρούτα που τα περιέχουν πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα. Αυτό καθιστά τα μούρα την τέλεια επιλογή.

Πώς να τα καταναλώσετε: τα μπλε μούρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό γεύμα σε συνδυασμό με βρώμη, γιαούρτι, σμούθι ή φρουτοσαλάτα. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να μετατρέψετε κάποια πολύ απλά επιδόρπια σε ισχυρά τονωτικά για τον εγκέφαλο. Μπορείτε ακόμα να τα καταναλώνετε ως σνακ.

Μπρόκολο

Σε τι χρησιμεύει; Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις ΗΠΑ. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι είναι νόστιμο όταν δεν είναι πάρα πολύ βρασμένο. Επίσης, περιέχει πολλές λιγνάνες, οι οποίες ωφελούν διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη σκέψη, τη λογική, τη μνήμη, τη φαντασία και την εκμάθηση νέων λέξεων. Είναι επίσης πλούσιο σε γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πώς να το καταναλώσετε: μην βράζετε το μπρόκολο μέχρι να μυρίσει έντονα. Είναι εξίσου νόστιμο μαγειρεμένο ελαφρά στον ατμό, ψητό στο φούρνο, σοταρισμένο με υγιεινά έλαια ή ακόμη και ψιλοκομμένο ωμό σε σαλάτα.

Πράσινο τσάι

Σε τι χρησιμεύει; είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενισχύει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα τη λειτουργική μνήμη.

Πώς να το καταναλώσετε: σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, για το πράσινο τσάι είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε βραστό νερό και να το βυθίζετε σ’ αυτό μόνο για 1 με 2 λεπτά. Είναι επίσης διαθέσιμα μείγματα πράσινου και λευκού τσαγιού και μείγματα από πράσινο τσάι γιασεμί στα οποία, αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βραστό νερό. Αν δεν σας αρέσει το ζεστό τσάι, μπορείτε να το πιείτε παγωμένο και να προσθέσετε λίγο μέλι, μέντα ή και τα 2.

Μαύρο πιπέρι

Σε τι χρησιμεύει; Το μαύρο πιπέρι είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο καρύκευμα στον πλανήτη. Τα τελευταία 2 χρόνια, υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Η πιπερίνη, μια δραστική ένωση που υπάρχει στο μαύρο πιπέρι, αναστέλλει τη διάσπαση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, 2 νευροδιαβιβαστών ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης. Η πιπερίνη βοηθά επίσης στον έλεγχο της ροής του ασβεστίου στον εγκέφαλο, γεγονός που δίνει στην ένωση αντιεπιληπτική δράση.

Πώς να το καταναλώσετε: το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι είναι πολύ πιο νόστιμο και ωφέλιμο από το έτοιμο που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα. Έτσι, αγοράστε έναν μύλο πιπεριού και τρίψτε φρέσκο μαύρο πιπέρι πάνω από οποιοδήποτε φαγητό επιθυμείτε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share