Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

2 εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν τρώνε γιαούρτι και γάλα

Δυσκολεύεστε με τα γαλακτοκομικά;

11 Ιανουαρίου 2022 12:08
2 εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν τρώνε γιαούρτι και γάλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν τα γαλακτοκομικά.

Επίσης, οι αλλεργίες είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί αποφεύγουν να καταναλώνουν γάλα ή γιαούρτι. Όμως, τα συστατικά που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Αν ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω.

Παράλληλα, δείτε τους λόγους που δεν πρέπει να βάζετε γάλα στον καφέ σας.

δεν τρώνε γιαούρτι λύσεις

Kαρύδα

Το γάλα καρύδας έχει ήδη γίνει μια βασική τροφή για πολλούς που είναι vegan, δηλαδή δεν καταναλώνουν κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Η καρύδα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμινών, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και σεληνίου. Μπορεί λοιπόν, να αντικαταστήσει επάξια τα γαλακτοκομικά και είναι μια καλή λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αρχίστε λοιπόν, να μαθαίνετε πώς να φτιάχνετε παγωτά με γάλα καρύδας.

Γάλα και γιαούρτι σόγιας

Αν και τα γιαούρτια σόγιας περιέχουν λιγότερο ασβέστιο, από τα κανονικά, είναι ιδανική τροφή, για όσους έχουν αλλεργία ή δυσανεξία. Επίσης, μια καλή επιλογή είναι να αγοράζετε τα προϊόντα σόγιας που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Από ποιες χρόνιες παθήσεις μας προστατεύει το γάλα;

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση γάλακτος ωφελεί την υγεία. Νέα επιστημονική μελέτη προσθέτει στον μακρύ κατάλογο με τα οφέλη που έχει το γάλα για την υγεία, τη συμβολή του στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και παντοθενικού οξύ.

Ερευνητές από πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανέλυσαν 14 μελέτες και αναφορές που πραγματοποιήθηκαν ανά τον κόσμο για να κατανοήσουν το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Advances in Nutrition, επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτουν κάποιες απόψεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, κατάγματος της σπονδυλικής στήλης και διαβήτη τύπου 2.

Φάνηκε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, δεν έχουν καμία επίδραση στον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος ή οι πιθανότητες βλάβης στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ήταν χαμηλότερος σε άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτοστερόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η μελέτη δεν βρήκε ωστόσο στοιχεία που να στηρίζουν τη συμβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πρόληψη οστεοπορωτικού κατάγματος ή κατάγματος του ισχίου, ούτε ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Οι ερευνητές στόχευσαν κυρίως στην κατανόηση του τρόπου που το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, το μεταβολικό σύνδρομο, ο ορθοκολικός καρκίνος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο διαβήτης τύπου 2.

Εξέτασαν επίσης την επίδρασή του στην ανάπτυξη, τα οστά, τη μυϊκή μάζα και την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά σε ποσότητες κάτω από τα συνιστώμενα όρια

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share