Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

4 + 1 θετικές επιδράσεις της μουσικής στην πνευματική μας υγεία

Το ξέρατε;

7 Ιανουαρίου 2022 16:10
4 + 1 θετικές επιδράσεις της μουσικής στην πνευματική μας υγεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη και μεγιστοποιεί τις ικανότητες μάθησης, σύμφωνα με ερευνητές με ερευνητές από το Ινστιτούτο MARCS για τον Εγκέφαλο, τη Συμπεριφορά και την Ανάπτυξη. Με την ευκαιρία ανακαλύψτε εδώ τους 4 + 1 λόγους για να ξεκινήσετε να διαβάζετε βιβλία.

Ο εγκέφαλός μας πυροδοτεί συγκεκριμένα συναισθήματα, αναμνήσεις και σκέψεις, κάτι που συχνά οδηγεί σε πιο θετικά αποτελέσματα για την πνευματική υγεία.

Τα πέντε πιθανά οφέλη που λέγεται ότι έχει η μουσική στον εγκέφαλό μας

Ανεβάζει τη διάθεση και το κίνητρό σας

Μια ισχυρή ψυχική ευεξία είναι στενά ευθυγραμμισμένη με αισιόδοξα και θετικά συναισθήματα.

Έτσι, όταν έχετε μια κακή μέρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούσετε ένα ξεσηκωτικό και χαρούμενο τραγούδι όσο πιο δυνατά μπορείτε.

Οι φωτεινοί μουσικοί τόνοι και οι στίχοι θα αλλάξουν ή θα ανεβάσουν τη διάθεσή σας και θα σας δώσουν δύναμη για την επόμενη μέρα.

Η μουσική με υψηλούς ρυθμούς και γρήγορους ρυθμούς κάνει τον εγκέφαλο και το σώμα σας να κινούνται, δίνοντάς σας ώθηση και κίνητρο για να απολαύσετε αυτό που ακολουθεί.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η κλασική και η ατμοσφαιρική μουσική έχουν τα καλύτερα οφέλη για την τόνωση της διάθεσης, ενώ η metal και η σκληρή ηλεκτρονική μουσική θεωρήθηκε ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μειώνει το άγχος

Η ικανότητα της μουσικής να ανακουφίζει από το άγχος δεν πρέπει να υποβαθμίζεται.

Είτε παίζετε στο παρασκήνιο είτε του δίνετε την πλήρη προσοχή σας, ορισμένα είδη μουσικής έχουν την έμφυτη ικανότητα να μειώνουν το άγχος.

Η απαλή, ατμοσφαιρική μουσική παρέχει ηρεμιστική διέγερση για το μυαλό. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να αποφύγετε το δυνατό rock ή metal για να μετριαστείτε το άγχος σας.

Αν θέλετε να διώξετε το άγχος, αναζητήστε λίστες αναπαραγωγής που περιέχουν πολύ ατμοσφαιρική και ήσυχη μουσική.

4 + 1 θετικές επιδράσεις της μουσικής στην ψυχική μας υγεία

Βελτιώνει την εστίαση

Ένα από τα πολλά μεγάλα οφέλη της μουσικής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η προσπάθεια να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να συγκεντρωθείτε σε μια δραστηριότητα, είτε είναι η μελέτη, η εργασία ή η καθαριότητα, μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς.

Ορισμένοι τύποι μουσικής είναι γνωστό ότι ενισχύουν την εστίαση, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια μουσική είναι κατάλληλη για τη βελτίωση της εστίασης.

Σας προτείνουμε να ακούτε ορχηστρική, κλασική ή ambient μουσικής.

Βοηθάει στη χαλάρωση

Όλοι απολαμβάνουν να χαλαρώνουν το μυαλό τους στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

Η αναπαραγωγή μουσικής είναι ένας απλός τρόπος για να προωθήσετε τη χαλάρωση, καθώς απελευθερώνει την ένταση στους μύες σας, διώχνοντας κάθε στρες ή άγχος.

Όταν οι μύες σας είναι χαλαροί, το ίδιο είναι και το μυαλό σας.

Το να ακούτε μουσική καθώς πηγαίνετε για ύπνο είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος χαλάρωσης και μείωσης του στρες, καθώς μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή σας και να ηρεμήσει το μυαλό σας.

Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά σας βοηθάει πολύ στην ανακούφιση από τις αγχώδεις και καταθλιπτικές σκέψεις.

Η Μουσικοθεραπεία έχει γίνει μια δημοφιλής μορφή θεραπείας του άγχους και της κατάθλιψης.

Είναι μια άσκηση στην ακρόαση και τη σύνθεση θεραπευτικής μουσικής για την προώθηση της σωματικής και πνευματικής αποκατάστασης.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη από τον Δρ David Lewis-Hodgson του Mindlab International έδειξε ότι η οργανική, η κλασική ή η ατμοσφαιρική μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους έως και 65%.

Πηγή: openminds.org.au

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share