Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Είναι η υπνική παράλυση σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Που το αποδίδουν;

5 Ιανουαρίου 2022 19:22
Είναι η υπνική παράλυση σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον; Τι απαντούν οι επιστήμονες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα τροφή για μελέτη πάνω στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στη νέα μετάλλαξη Όμικρον έδωσαν στους επιστήμονες τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας, βάσει των οποίων πολλοί ασθενείς παραπονέθηκαν για διαταραχές στον ύπνο τους. Παράλληλα, νέα έξαρση κρουσμάτων και σήμερα στη χώρα μας.

Οι ειδικοί εξετάζουν έτσι αν η υπνική παράλυση είναι ένα από τα συμπτώματα του νέου πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού, ωστόσο το τοπίο παραμένει για την ώρα ομιχλώδες, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελεί μία από τις πολλές επιπτώσεις της καραντίνας.

Η υπνική παράλυση είναι μια… περίεργη κατάσταση στην οποία ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Πολλοί μπορεί να τη γνωρίζουν και ως «Μόρα».

υπνικη-παραλυση

Συμβαίνει, δε, όταν ο εγκέφαλος δεν «συγχρονίζεται» με το υπόλοιπο σώμα, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη μία φάση ύπνου στην επόμενη.

Η έως και… μεταφυσική αυτή εμπειρία μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κάποιοι άνθρωποι, κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης μπορεί να αισθανθούν πίεση στο σώμα τους ή μια αίσθηση πνιγμού, κάνοντας πιο τρομακτική την εμπειρία τους.

Η υπνική παράλυση μπορεί επίσης να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, που δεν είναι άλλη από την ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο λόγω ενός προβλήματος στην ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Η υπνική παράλυση χωρίζεται σε δύο φάσεις:

  • Στην υπναγωγική ή προϋπνική παράλυση ύπνου τη στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος και
  • Στην υπνοπομπική ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου όταν ξυπνάτε.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share