Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ο πιο υγιεινός χυμός στον πλανήτη είναι αυτός και τα οφέλη του είναι θαυματουργά

Εντάξτε το στη διατροφή σας!

25 Δεκεμβρίου 2021 14:09
Ο πιο υγιεινός χυμός στον πλανήτη είναι αυτός και τα οφέλη του είναι θαυματουργά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τελευταίες ιατρικές έρευνες ο χυμός από ρόδι σε μικρές ποσότητες, αποδείχθηκε πως έχει απίστευτα θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το εορταστικό λικέρ με κανέλα και ρόδι.

Τα ρόδια αντιμετωπίζουν με φυσικό τρόπο τα πάντα. Από φλεγμονή και υψηλή χοληστερόλη έως υψηλή αρτηριακή πίεση και υπεργλυκαιμία.

Ο χυμός ροδιού είναι ένα αντιοξειδωτικό θαύμα, που λέγεται ότι ξεπερνά ακόμα και το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Έχει αποδεδειγμένα αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο, που αυτός ο χυμός έχει τόσο μεγάλη φήμη.

7 Κύρια οφέλη του χυμού ρόδι

1. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα εκχυλίσματα ροδιού περιέχουν πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις που έχουν αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι έχουν αντιπολλαπλασιαστικά, προαποπτωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και άλλων καρκίνων. Με απλούστερους όρους, αυτό σημαίνει ότι το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, ενθαρρύνει το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και αποθαρρύνει τις φλεγμονές. Μια μελέτη του 2014 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Albany κατέδειξε πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει συγκεκριμένα την εξάπλωση των κυττάρων καρκίνου του μαστού.

Ο χυμός ροδιού έχει επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καρκίνο του προστάτη. Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του χυμού ροδιού σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Cancer Research το 2006. Τα άτομα αυτής της μελέτης ήταν άνδρες με καρκίνο του προστάτη που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία για να θεραπεύσουν τον καρκίνο του προστάτη τους. Αυτά τα άτομα έλαβαν ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού καθημερινά μέχρι να υπάρξει εξέλιξη του καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χρόνος διπλασιασμού του συγκεκριμένου αντιγόνου του προστάτη ήταν σημαντικά παρατεταμένος στα άτομα που έλαβαν τη θεραπεία του χυμού.

2. Μειώνει την Υπέρταση

Ο χυμός ροδιού έχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα και η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2016 επανεξέτασε πολυάριθμες μελέτες για το χυμό ροδιού και την επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση. Συνολικά, αυτή η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σταθερά οφέλη από την κατανάλωση χυμού ροδιού στην πίεση του αίματος. Οι ερευνητές προσθέτουν επίσης: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι συνετό να συμπεριλάβουμε αυτό τον χυμό σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.»

3. Ενισχύει την καρδιακή υγεία

Δεδομένου ότι ο χυμός ροδιού είναι τόσο καλός για την αρτηριακή πίεση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το εύγευστο ποτό είναι επίσης εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς. Περιέχει αντιοξειδωτικά σε υψηλότερα επίπεδα από πολλούς άλλους χυμούς φρούτων, γι ‘αυτό είναι τόσο χρήσιμος για την καρδιά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Clinical Nutrition μελέτησε την κατανάλωση χυμού ροδιού από ασθενείς με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, η οποία είναι μια στένωση μιας από τις δύο βασικές αρτηρίες που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, μέσω των οποίων το αίμα από την καρδιά πηγαίνει στον εγκέφαλο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν χυμό ροδιού μείωσαν την αρτηριακή πίεση τους κατά περισσότερο από 12% και είχαν 30% μείωση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας. Οι συμμετέχοντες που δεν έπιναν τον χυμό είδαν στην πραγματικότητα την αύξηση της αρτηριοσκληρωτικής τους πλάκας κατά 9%. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μείωσε την πλάκα στην καρωτιδική αρτηρία καθώς και μείωσε την πίεση του αίματος.

χυμός-ρόδι

4. Ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές μυοσκελετικών διαταραχών που οδηγούν σε εκφυλισμό των αρθρώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο μειώνοντας τη φλεγμονή του χόνδρου. Αυτή η προστατευτική ικανότητα αποδίδεται στο υψηλό περιεχόμενο αντιοξειδωτικού του χυμού. Μια μελέτη 2016 εξέτασε τα αποτελέσματα του χυμού ροδιού σε 38 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατά τους. Μερικοί από τους ασθενείς έπιναν χυμό ροδιού για έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού βελτίωσε τη φυσική λειτουργία και τη δυσκαμψία, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ένζυμα χόνδρου.

5. Βελτιώνει τη μνήμη

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού θα σας βοηθήσει όταν βελτιώσετε τη μνήμη σας. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο χυμό έχουν αποδειχθεί νευροπροστατευτικές.

Μια μελέτη του 2013 ανέθεσε τυχαία τα άτομα να πίνουν ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού για συνολικά τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 28 άτομα με καταγγελίες μνήμης που έπιναν ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού την ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες τόσο της λεκτικής όσο και της οπτικής μνήμης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού φαίνεται να αυξάνει τη λειτουργία της μνήμης μέσω της αύξησης της λειτουργικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εργασία.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ζώα ότι το ρόδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer, καθιστώντας αυτό το χυμό ωφέλιμο εγκεφαλικό φαγητό.

6. Παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά

Ο χυμός ροδιού περιέχει αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν την ασθένεια. Ο χυμός ροδιών περιέχει μια τανίνη που ονομάζεται punicalagin, καθώς και πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, παράγωγα ελγικού οξέος και υδρολύσιμες τανίνες. Όλα αυτά είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share