Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καρκίνος: Αυτές είναι πιο επικίνδυνες τροφές για την ανάπτυξη όγκων

Τι «τρώνε» τα καρκινικά κύτταρα

23 Δεκεμβρίου 2021 10:02
Καρκίνος: Αυτές είναι πιο επικίνδυνες τροφές για την ανάπτυξη όγκων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 ο καρκίνος στοίχισε τη ζωή σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερα από 19 εκατομμύρια διαγνώστηκαν με αυτή τη νόσο. Παράλληλα, δείτε εδώ πως θα καταλάβετε αν κάποιο σημάδι στο σώμα σας είναι επικίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου!

Οι τροφές που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου

Για να διασταυρώσουν τα ευρήματα των ειδικών του WCRF, οι επιστήμονες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν 860 μελέτες για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι δεν είναι όλα τα αποτελέσματα αληθοφανή, αλλά υπάρχουν και αξιόπιστα συμπεράσματα.

Πράγματι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ασβέστιο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ, αντίθετα, την αυξάνει.

Ο οισοφάγος, το συκώτι και οι μαστικοί αδένες υποφέρουν επίσης από το αλκοόλ.

Επιβεβαίωσαν τα ευρήματα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, καθώς και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος.

Το 2020, Σουηδοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη για να μάθουν πώς η χώρα ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες του WCRF και αν υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από αυτές. Η έρευνα που έγινε σε περίπου 30.000 άνδρες και 25.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη μερίδα των Σουηδών δεν ακολουθεί τις συμβουλές κορυφαίων ειδικών.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καρολίνας εντόπισαν τη σχέση μεταξύ υγιεινής και ανθυγιεινής διατροφής και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Στην πρώτη περίπτωση η διατροφή συμπεριλάμβανε τα λαχανικά και τα φρούτα, τις πατάτες και τα όσπρια.

Το δεύτερο είδος διατροφής χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, ζαχαρούχων ποτών, διάφορων σνακ και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη.

Η ερευνά διαπίστωσε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού.

Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ. Από την άλλη, οι πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος απαιτούν επαλήθευση.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλέον η πιο δημοφιλής στον κόσμο, περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ενώ λίγο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου και αλκοόλ.

Οι επικίνδυνες τροφές για την ανάπτυξη όγκων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουμε από καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη.

Τι «τρώνε» τα καρκινικά κύτταρα

Οι πειραματισμοί με τη διατροφή βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τρέφονται τα καρκινικά κύτταρα και στην ανάπτυξη νέων τρόπων καταπολέμησής τους.

Τέτοιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τους επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), οι οποίοι μελέτησαν εάν μια δίαιτα βασισμένη στην ανεπάρκεια υδατανθράκων καταστέλλει τον καρκίνο.

Τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν απαιτούν πολλή ενέργεια, που την παίρνουν από τη γλυκόζη (υδατάνθρακες), ενώ χρειάζονται τα λιπίδια για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. Όλα αυτά τα παίρνουν από την τροφή που εισέρχεται στον οργανισμό.

Αντίστοιχα, αν τα καρκινικά κύτταρα βρεθούν σε κατάσταση πείνας, θα σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται.

Είναι γνωστό από τις προηγούμενες μελέτες, ότι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου και να παρατείνει τη ζωή των άρρωστων ζώων.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share