Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή με τα μελάτα αυγά - Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Κίνδυνος σαλμονέλας!

23 Δεκεμβρίου 2021 07:31
Προσοχή με τα μελάτα αυγά - Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την τεχνολόγο τροφίμων Ντάνα Γκάντερς, τα αυγά έχουν διάρκεια ζωής 3-5 εβδομάδες.

Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν το βραστό τους αυγό “μελάτο” και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας.

Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά. Τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C.

Αν σας αρέσει “μελάτο” το αυγό ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη παστεριωμένο, το οποίο έχει θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Προσοχή με τα μελάτα αυγά

Εάν μαγειρεύετε το μη-παστεριωμένο αυγό, μόνο έως ότου ο κρόκος είναι ακόμα υγρός (μελάτο), δεν θα φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα καφέ και τα άσπρα αυγά;

Τα άσπρα και τα καφέ αυγά δείχνουν να διαφέρουν μεταξύ τους και συχνά υπάρχει και διαφορά στην τιμή ανάμεσα στα δύο. Ξέρετε γιατί;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι διαφορά μπορεί να έχουν τα άσπρα από τα καφέ αυγά κι αν τα διαλέγετε με βάση το χρώμα ή αν δεν σας επηρεάζει καθόλου; Αν ναι, ήρθε η ώρα να λύσετε τις απορίες σας.

Η διαφορά είναι στην κότα

Όσον αφορά την απόχρωση του αβγού, αυτή καθορίζεται ουσιαστικά από τα γονίδια, από το είδος της κότας που τα γεννάει. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουν καφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Κι αν δεν το ξέρατε, υπάρχουν είδη που κάνουν αβγά με μπλε απόχρωση και άλλα που γεννούν διάστικτα αβγά.

Είναι τα καφέ αυγά πιο ωφέλιμα από τα λευκά;

Η αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του κι όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφή, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη διαφορά μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τα βρείτε πιο ακριβά, τα καφέ αβγά δεν σας ωφελούν περισσότερο και αντίστροφα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.

 καφέ άσπρα αυγά

Τα καφέ αυγά έχουν πιο σκληρό κέλυφος;

Το κέλυφος και των δύο ειδών έχει το ίδιο πάχος κι αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι κάποιο από τα δύο σας φαίνεται πιο σκληρό, αυτό οφείλεται στην ηλικία της κότας κι όχι στο χρώμα του αβγού. Όπως όλα δείχνουν, οι νεότερες κότες γεννούν αβγά με πιο σκληρό κέλυφος και οι μεγαλύτερες με πιο λεπτό, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως χρώματος αβγού.

Πού οφείλεται το κόστος των καφέ αυγών;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι αφού τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά, τότε πρέπει να είναι και πιο φυσικά ή υγιεινά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα. Τα καφέ αυγά συνήθως έχουν μεγαλύτερη τιμή γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το έξτρα κόστος της τροφής μεταφέρεται στην τιμή τους και στην τσέπη μας.

Kάτι ακόμη που πρέπει να ξέρετε

Αν τρώτε αυγά από σπιτικές κότες, οι πιθανότητες είναι να έχουν καφέ χρώμα και να έχουν ελαφρώς πιο πλούσιο και πιο έντονο κρόκο. Υπάρχει, όμως, εξήγηση γι’ αυτό, αφού οι κότες που βρίσκουμε στην αυλή ενός σπιτιού συνήθως είναι καφετιές, ενώ ρόλο στην ποιότητα του αυγού παίζει και η τροφή τους, η οποία επηρεάζει το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αυγού.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share