Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

4 + 1 μύθοι για την αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα

Το ήξερες;

20 Δεκεμβρίου 2021 09:25
4 + 1 μύθοι για την αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών, κάνουν πολύ κόσμο να ανησυχεί για την αύξηση βάρους. Ωστόσο, πολλοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από την αύξηση βάρους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και ήρθε η στιγμή να τους "σπάσουμε". Με την ευκαιρία δες εδώ ποια είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να κάνεις το βράδυ για να χάσεις βάρος.

Μύθος no1: Η νέα χρονιά θα σε βρει με ένα νούμερο μεγαλύτερο στο τζιν

Ακόμα και να πάρει βάρος την περίοδο των γιορτών είναι απίθανο να το δείξει αμέσως μετά η ζυγαριά. Έρευνα επισημαίνει πως τα αλμυρά, τα ζαχαρούχα, τα λιπαρά τρόφιμα και το αλκοόλ προκαλούν φούσκωμα και κατακράτηση υγρών, κάτι που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι και να αισθάνεστε πρησμένη. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μόλις ξεκινήσεις να ακολουθείς και πάλι τακτικά τις υγιεινές συνήθειες σου.

Μύθος no2: Οι γιορτινές λιχουδιές είναι η κύρια αιτία που τρως υπερβολικά

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μπορεί να είναι οι απολαυστικοί πειρασμοί των γιορτών, όμως δεν οφείλονται για την υπερφαγία στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ίσως, να φταίει η κοινωνικότητα σου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, τείνουμε να τρώμε έως και 48% περισσότερο όταν βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους παρά όταν γευματίζουμε μόνοι μας. Αντί να αποφύγεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, φρόντισε να μείνεις μακριά από τις υπερβολές στα τσιμπολογήματα όταν συμμετέχεις σε μια χαλαρή συζήτηση με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

 4 + 1 μύθοι για την αύξηση βάρους τα Χριστουγεννα

Μύθος no3: Η σκληρή προπόνηση απωθεί την όρεξη σου για υπερβολές

Όπως αποκαλύπτει η ειδικός στη διατροφή, Dawn Jackson Blatner, δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις προπονήσεις μας μεταξύ των γιορτών ως τιμωρία για τα φαγητά και γλυκά που καταναλώσαμε. Βρες χρόνο για λίγη άσκηση μέσα στο γεμάτο δείπνα πρόγραμμα σου και αμέσως ο οργανισμός σου θα αισθανθεί πιο δραστήριος και ενεργητικός, μειώνοντας την αίσθηση ότι πρέπει να χάσεις τις θερμίδες που πήρες.

Crash test στα γλυκά των Χριστουγέννων από διαιτολόγο!

Μύθος no4: Είναι καλό να κάνεις αποτοξίνωση μετά τις γιορτές
Ή μήπως και όχι; Η απότομη εναλλαγή από τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά σε αποτοξινωτικούς πράσινους χυμούς και ελάχιστη κατανάλωση φαγητού μπορεί να "τρελάνει" τον μεταβολισμό σου, ο οποίος παύει να λειτουργεί φυσιολογικά. Οι δίαιτες αυτές δεν είναι σχεδόν ποτέ αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τα κιλά των γιορτών σε περίπου ένα μηνά μετά από αυτές, απλώς και μόνο επιστρέφοντας στις διατροφικές συνήθειες που είχα και πριν.

Μύθος no5: Πρέπει να αντικαταστήσεις τα γλυκά και λιπαρά φαγητά με άλλες "υγιεινές" εκδοχές

Σαφώς και μπορείς να χρησιμοποιήσεις γιαούρτι αντί για μαγιονέζα στο ντιπ της σαλάτας ή να προσθέσεις λιγότερη ζάχαρη στη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα, αν η αλλαγή αυτή σου αρέσει αληθινά. Όμως, αν η "υγιεινή" εκδοχή του αγαπημένου σου εορταστικού πιάτου φαίνεται περιοριστική, καταθλιπτική ή σαν δίαιτα, θα έχει ως αποτέλεσμα να τσιμπολογάς διάφορες τροφές μέσα στην μέρα, κάτι που ασφαλώς θα βλάψει τη σιλουέτα σου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αγόραζαν τροφές light ή χωρίς λιπαρά, έφτασαν να καταναλώνουν έως και 13% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν τροφές με πλήρη λιπαρά.

Πηγή: shape.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share