Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έχετε υψηλή χοληστερίνη; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να τρώτε το πολύ μια φορά την εβδομάδα

Μεγάλη προσοχή!

19 Δεκεμβρίου 2021 18:48
Έχετε υψηλή χοληστερίνη; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να τρώτε το πολύ μια φορά την εβδομάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η υψηλή χοληστερίνη παρατηρείται όταν ο οργανισμός έχει υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης, μιας λιπαρής ουσίας.

Χρειαζόμαστε μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης για να παραμείνουμε υγιείς, αν και υπάρχουν και κάποιες μορφές που θεωρούνται βλαβερές για εμάς.

Καταπολεμά τον καρκίνο, τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη μνήμη - Δείτε ποιος είναι ο «βασιλιάς των φρούτων»

διατροφη

Εάν η υψηλή χοληστερίνη έχει οδηγήσει τον γιατρό σας να σας συστήσει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε.

Το να αλλάξετε τι τρώτε, να γίνετε πιο δραστήριοι και να σταματήσετε το κάπνισμα μπορεί να σας βοηθήσει να κατεβάσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Για να κατεβάσετε τη χοληστερίνη σας δεν χρειάζεται να αποφύγετε εξ ολοκλήρου τα λιπαρά, αλλά θα πρέπει να μειώσετε τις τροφές με κορεσμένα λιπαρά και να τα αντικαταστήσετε με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Better Health Channel αναφέρει πως παράλληλα με το να ακολουθείτε μια πλούσια και υγιεινή δίαιτα, υπάρχουν κι άλλες συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη χοληστερίνη σας.

διατροφη

«Περιορίστε τo fast food σε μόνο μια φορά την εβδομάδα» συμβουλεύει ο τηλεοπτικός σταθμός.

Πράγματι, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Για να μειώσετε τη χοληστερόλη, προσπαθήστε να μειώσετε τα λιπαρά φαγητά, ιδίως εκείνα που περιέχουν ένα είδος λιπαρών που καλείται κορεσμένα λιπαρά».

«Μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν μια πιο υγιεινή μορφή λιπαρών που καλούνται ακόρεστα λιπαρά» συνεχίζει το NHS.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε υψηλή χοληστερίνη

H υψηλή χοληστερίνη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε μπορείτε να τη διαπιστώσετε μόνο με εξετάσεις αίματος.

«Συγκρίνετε τις ετικέτες και διαλέξτε τις τροφές που φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν ακόρεστα λιπαρά» προτείνει η διαιτητική ένωση της Βρετανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ένωσης, κάποιες τροφές μπορεί να είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά παρ’ όλ’ αυτά να είναι καλές για τον οργανισμό αφού περιέχουν ακόμη περισσότερα ακόρεστα λιπαρά.

«Κάποιες υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια ίσως περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αυτό είναι ασφαλές, μιας και περιέχουν περισσότερα υγιεινά ακόρεστα λιπαρά» όπως αναφέρει η Express.

διατροφη

Σύμφωνα με την κλινική Mayo Clinic, τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια, μια μορφή λιπών που εντοπίζονται στο αίμα «ενώ μειώνουν και την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων».

Όπως αναφέρει η κλινική, οι άνθρωποι που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου καταναλώνοντας λιπαρά ωμέγα 3.
Η πιο συνήθης φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερίνη είναι οι στατίνες.

«Όπως όλα τα φάρμακα, οι στατίνες μπορεί να έχουν παρενέργειες. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τις υποστούν και να μην έχουν σοβαρά προβλήματα» λέει το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας.

«Η χοληστερόλη HDL (Καλή Χοληστερίνη) βοηθάει στο να καθαρίσουν οι αρτηρίες σας από τη χοληστερόλη, ενώ η χοληστερόλη LDL (Κακή Χοληστερίνη) μπορεί να τις φράξει» τονίζει το NHS.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share