Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα μυστικά για την μακροζωία: Έτσι θα ζήσετε πέντε χρόνια περισσότερο!

Τρεις βασικοί άξονες για τη ζωή μας

19 Δεκεμβρίου 2021 18:23
Τα μυστικά για την μακροζωία: Έτσι θα ζήσετε πέντε χρόνια περισσότερο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποια είναι τα μυστικά στη μακροζωία, την υγείας και των αιωνόβιων;

Oι έρευνες και οι ειδικοί αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής που οδηγεί στην μακροβιότητα και τονίζουν ότι το δύσκολο δεν είναι να τα μάθουμε και να τα καταλάβουμε αλλά να τα εφαρμόσουμε μέσα στην σύγχρονη και πολυάσχολη κοινωνία που ζούμε!

Το τεστ των 10″ που δείχνει πόσο θα ζήσουμε

Η ποιότητα της ζωής μας σύμφωνα με τους επιστήμονες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και κατ’ επέκταση στην μακροβιότητα. Ακολουθώντας πιστά τρεις «χρυσούς» κανόνες σύμφωνα με την επιστήμη θα καταφέρουμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια!

Το τρίπτυχο της μακροζωίας λοιπόν φαίνεται να αποτελείται από τη διατροφή, τον ύπνο και την εκγύμναση του σώματος και διάφορες καθημερινές συνήθειες που παράλληλα με τα παραπάνω σχετίζονται με την μακροζωία!

υπνοσ

Μεσογειακή διατροφή

Τρώγοντας σωστά λένε ότι μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι και 5 χρόνια ζωής. Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά, καρπούς, σπόρους, ψάρια, τρόφιμα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία και την μακροβιότητα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να γίνουμε vegan ή vegetarian αρκεί να περιλαμβάνουμε όλα τα παραπάνω στο ημερήσιο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Η μεσογειακή διατροφή κρατά τον οργανισμό μας υγιή και διατηρεί το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η παραπάνω διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, αυξημένης χοληστερόλης, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακούς κινδύνους, απώλειας μνήμης, καρκίνου του μαστού και κρατά γερά τα οστά. Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από τη διατροφή που ακολουθούν σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο με τους μακροβιότερους κατοίκους ανάμεσα τους και το ελληνικό μας νησί, η Ικαρία.

Ποιοτικός ύπνος καθημερινά

Ο ύπνος δεν θρέφει μόνο τα μωρά και τα παιδιά, είναι απαραίτητος και ζωτικής σημασίας για την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας αποτελώντας μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας καθημερινά. Φροντίζουμε και προσπαθούμε λοιπόν καθημερινά να κοιμόμαστε εφτά με δέκα ώρες ανάλογα την ηλικία και πριν κοιμηθούμε ακολουθούμε τα εξής: αποφεύγουμε τη χρήση οθονών, διατηρούμε χαμηλό φωτισμό στο χώρο και δεν καταναλώνουμε ροφήματα που προκαλούν διέγερση στον οργανισμό.

Ακόμα φτιάχνουμε αναπαυτικά το κρεβάτι μας και πριν ξαπλώσουμε κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, διαβάζουμε ένα βιβλίο, ακούμε χαλαρωτική μουσική ή κάνουμε λίγες διατάσσεις για να χαλαρώσει και το σώμα. Επίσης διατηρούμε σταθερά ένα πρόγραμμά ύπνου και στη διάρκεια της ημέρας εκτιθέμεθα επαρκώς στο φως της ημέρας και του ήλιου.

Ο ποιοτικός ύπνος που μας ξεκουράζει έχει αποδειχτεί ότι μειώνει καρδιαγγειακές νόσους και τον κίνδυνο θανάτου ενώ η έλλειψη του σχετίζεται πολλές φορές με προβλήματα υγείας όπως αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, υπέρταση, αύξηση βάρους, μειωμένη λίμπιντος, κατάθλιψη, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

σωματικη-ασκηση

Σωματική άσκηση

Η συχνή εκγύμναση του σώματος αποτελεί ένα από τα μυστικά για να ζήσουμε πολλά χρόνια με υγεία και ευεξία. Η σωματική άσκηση με ήπιους ή πιο έντονους ρυθμούς μειώνει σύμφωνα με μελέτες τον κίνδυνο θανάτου κατά 33% .

Επιπλέον μισή μόνο ώρα άσκηση την ημέρα, – συμπεριλαμβανομένων του γρήγορου περπατήματος, διαφόρων αθλημάτων και του χορού- είναι αρκετή για να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη, την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, τους μαστούς, του εντέρου και των πνευμόνων.

Ακόμη και χαλαρή άσκηση όπως περπάτημα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξήσει την παραγωγή ενδορφίνων που βελτιώνουν τη διάθεση και συμβάλλουν στην καλή υγεία των οργάνων του σώματος. Η γυμναστική έχει ακόμα συνδεθεί και με την καλή ποιότητα ύπνου το βράδυ αλλά και με την καλύτερη σεξουαλική διάθεση και ζωή.

Πηγή: debater.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share