Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας - Πότε τελειώνει η πανδημία

Εξηγήσεις από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο

19 Δεκεμβρίου 2021 13:10
Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας - Πότε τελειώνει η πανδημία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE, αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο «πονοκέφαλο», και τα στοιχεία νέας έρευνας για τη μεταδοτικότητά της. «Ό,τι ξέρουμε για την Όμικρον το ξέρουμε μόνο σε πειραματικό στάδιο» είχε τονίσει ο Ηλίας Μόσιαλος, περιγράφοντας ωστόσο τις πρώτες παρατηρήσεις για την νέα μετάλλαξη.

Ο καθηγητής σημείωσε πως μελέτη του Imperial College London επιβεβαιώνει πως η μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη δυνατότητα επαναλοίμωξη, σε σχέση με τη Δέλτα.

Η έρευνα δεν εντόπισε κάποια διαφορά στην κλινική εικόνα που παρουσίασαν οι ασθενείς που κόλλησαν Δέλτα και Όμικρον, αλλά επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν, ακόμα, επαρκή δεδομένα για την κατάσταση στην οποία οδηγεί η νέα παραλλαγή.

Δεν μπόρεσε να εκτιμήσει πως εάν ο κίνδυνος είναι παροδικός ή υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα όσον αφορά στα κρούσματα, αλλά είπε πως στη Βρετανία καταγράφεται σημαντική αύξησή τους.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Έκανε ειδική μνεία στην κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως υπάρχει «καλή αλλά όχι πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, και ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό πολιτών στην κατηγορία υψηλού κινδύνου».

Συμπλήρωσε πως είναι «υψηλότερο το ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50, σε σχέση για παράδειγμα με άλλες χώρες της Νότιας και Βόρειας Ευρώπης».

Ακόμα, λοιπόν, και εάν η Όμικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, τότε οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τη Δανία ή την Πορτογαλία.

Η ενισχυτική δόση

Όπως τόνισε, κρίσιμο θεωρείται να γίνει η τρίτη δόση καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η ενισχυτική δόση προστατεύει και από την Όμικρον.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50» επεσήμανε ο καθηγητής, και υπογράμμισε πως: «Όσοι, όμως, έχουν κάνει και την 3η δόση δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας».

Το τέλος της πανδημίας

Έδωσε, τέλος, απάντηση στο ερώτημα πότε θα τελειώσει η πανδημία.

«Θα τελειώσει όταν:

  • Θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη (αυτό, με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, δεν φαίνεται να γίνεται εντός του 2022).
  • Όταν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (αυτό αναμένεται προς το τέλος του 2022)» είπε και όρισε ως προϋπόθεση πως «δεν θα έχουμε κι άλλες πιο επικίνδυνες παραλλαγές».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share