Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καρκίνος του μαστού: Το ρόφημα που αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει νέα αμερικανική μελέτη

13 Δεκεμβρίου 2021 10:25
Καρκίνος του μαστού: Το ρόφημα που αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 80% όπως υποστηρίζουν ορισμένες μελέτες, κάτι που πολλοί ομολογουμένως δεν θα πίστευαν. Παράλληλα, αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, σήμανε συναγερμό σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια ομάδα 50.000 γυναικών σε μια περίοδο οκτώ ετών. Οι γυναίκες κλήθηκαν απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. και φάνηκε πως οι μισές ήταν χορτοφάγοι και έπιναν γάλα σόγιας, ενώ οι άλλες κατανάλωναν πλήρες γάλα.

Το πείραμα ξεκίνησε με την πρόθεση να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και του καρκίνου του μαστού, εξήγησε στο Healthline ο Γκάρι Ε. Φρέιζερ, επικεφαλής της μελέτης, όμως σύντομα κατέστη σαφές «ότι έπρεπε να κάνουμε μια προσαρμογή για το πλήρες».

Όπως αποδείχτηκε στην πάροδο της μελέτης, 1.057 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Καθώς οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν διασύνδεση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού, συμπέραναν πως το φρέσκο γάλα ήταν ο «ένοχος».

Καρκίνος του μαστού

«Η κατανάλωση φυσικού πλήρους γάλακτος καθημερινά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 80%», προειδοποίησε ο κ. Φρέιζερ.

«Διαπιστώσαμε ότι σε σχετικά χαμηλές ποσότητες, λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, υπήρχε μια απότομη αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Με ένα φλιτζάνι την ημέρα, βλέπαμε πάνω από 50% αύξηση του κινδύνου. Με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος αυξήθηκε 70 έως 80%», πρόσθεσε.

Τα πορίσματα της έρευνας θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδοθούν στα φυσικά διεγερτικά που βρίσκονται στο πλήρες γάλα.

Ωστόσο, η έρευνα μπόρεσε να συνδέσει μόνο συμπερασματολογικά και όχι αιτιολογικά τη διασύνδεση του γάλατος και του καρκίνου, εξαιτίας του μοντέλου που ακολουθήθηκε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share