Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σας κούρασε η δίαιτα; 9+1 τρόποι για να μην τα παρατήσετε!

Επικεντρωθείτε στο στόχο σας!

5 Δεκεμβρίου 2021 16:10
Σας κούρασε η δίαιτα; 9+1 τρόποι για να μην τα παρατήσετε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόσες φορές έχετε δηλώσει ότι θα ξεκινήσετε αυστηρή δίαιτα μόνο και μόνο για την εγκαταλείψετε λίγες ημέρες μετά; Αρχικά, όταν ξεκινάτε μια νέα δίαιτα, δεν πρέπει να την αντιμετωπίζετε ως μια διαδικασία συνεχούς στέρησης, αλλά ως μια προσπάθεια υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προσωπικές σας διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα γιατί έχουν αδυναμία στα γλυκά, δείτε εδώ τη θαυματουργή δίαιτα της σοκολάτας.

Παράλληλα, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας της νέας σας δίαιτας. Ας δούμε, λοιπόν, 10 τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι αυτή τη φορά θα καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά.

1. Βρείτε ένα κίνητρο

Για καθετί με το οποίο καταπιάνεστε στη ζωή σας, βοηθάει πολύ να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία. Το ίδιο ισχύει και με το αδυνάτισμα.

Εντοπίστε, λοιπόν, τι είναι αυτό που σας οδήγησε να πάρετε αυτήν την απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα υγείας, μπορεί να είναι η αυτοπεποίθησή σας που έχει πάρει τον κάτω δρόμο ή το ότι θέλετε να δείχνετε καλλίγραμμη το καλοκαίρι. Δεν έχει σημασία πόσο σημαντικός ακούγεται ο λόγος, αρκεί να παρακινεί εσάς.

2. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» δίαιτες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά μέσα σε λίγες ημέρες. Τα προγράμματα που υπόσχονται κάτι τέτοιο συνήθως δεν είναι ούτε ασφαλή ούτε βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Έτσι, αν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα με διάρκεια, καλό είναι να καταλάβετε πως η αλλαγή στο σώμα σας θα έρθει σταδιακά, ως αποτέλεσμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Επίσης, αποφύγετε τις κατηγορηματικές δηλώσεις, που πολύ σύντομα μπορεί να στραφούν εναντίον σας. Φράσεις όπως «δεν ξανατρώω σοκολάτα» ή «ό,τι και να γίνει εγώ θα πηγαίνω κάθε ημέρα στο γυμναστήριο» θα ξυπνήσουν μέσα σας αισθήματα ενοχής μόλις δεν μπορέσετε να τις τηρήσετε και τότε είναι πολύ πιθανό το αίσθημα της αποτυχίας να σας αποθαρρύνει.

3. Μην παραλείπετε γεύματα

Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι αν παραλείψετε ένα γεύμα, θα γλιτώσετε θερμίδες και κατ’ επέκταση θα χάσετε πιο γρήγορα βάρος, όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Όταν έχετε μείνει νηστική για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δε θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένη.

Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένη. Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

4. Μη ζυγίζεστε σε καθημερινή βάση

Ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου στόχου που έχετε θέσει, ένας από τους πιο εύκολους και κοινούς τρόπους να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας είναι με το να ζυγίζεστε τακτικά.

Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, μια συνήθεια που είναι αρκετά εμμονική, αγχωτική και… χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού η διαφορά στο βάρος σας από τη μία ημέρα στην άλλη, έχει να κάνει με τα υγρά που έχετε πάρει ή χάσει και όχι με το λίπος, η απώλεια του οποίου πρέπει να είναι και ο στόχος σας.

Προσπαθήστε να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα και να τεστάρετε κάθε φορά κατά πόσο σας βοήθησε το πρόγραμμα που ακολουθήσατε.

5. Μην αποκλείετε τροφές

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διατροφής, είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες: όλα είναι σημαντικά για τον οργανισμό σας. Αποφύγετε τις ακραίες, στερητικές δίαιτες και φροντίστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα που να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων αφενός για να μη βαρεθείτε και αφετέρου για να μην προκαλέσετε προβλήματα στην υγεία σας. Η ποικιλία τροφών ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να εμφανίσετε διατροφικές ελλείψεις.

Άλλωστε, μια δίαιτα που αποκλείει ομάδες τροφών δεν μπορεί να είναι λειτουργική μακροπρόθεσμα. Για πόσο καιρό νομίζετε ότι θα αντέξετε χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες;

δίαιτα κούραση

6. «Καθαρίστε» την κουζίνα σας

Αδειάστε το ψυγείο σας και τα ντουλάπια σας από οτιδήποτε ανθυγιεινό και παχυντικό, ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να το φάτε. Δεν υπάρχει λόγος να δυσκολεύετε την προσπάθειά σας με το να βλέπετε συνέχεια μπροστά σας τα γαριδάκια και να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να τα φάτε. Αφήστε που σε κάποια στιγμή έντονης λιγούρας μπορεί να λυγίσετε και να ενδώσετε.

Το επόμενο βήμα είναι να γεμίσετε την κουζίνα σας με υγιεινές προμήθειες. Προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, ώστε να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Έχοντας στο σπίτι σας μόνο υγιεινά τρόφιμα, όταν σας πιάσει μια ξαφνική λιγούρα για κάτι γλυκό, θα επιλέξετε ένα γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα αντί για πραλίνα φουντουκιού.

7. Μην αποκόβεστε από τον κοινωνικό σας κύκλο

Αν συνεχώς απαντάτε αρνητικά στις προτάσεις των φίλων σας για φαγητό έξω, η δίαιτα θα καταλήξει να σας φαίνεται βασανιστήριο. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, έτσι ώστε και να τρώτε έξω και να μην παρεκκλίνετε από το διατροφικό σας πρόγραμμα; Η λύση είναι απλή: επιλέξτε έξυπνα το τι θα φάτε.

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε περιλαμβάνει μόνο ψητό κρέας/ψάρι και σαλάτες. Αποφύγετε τα ορεκτικά, τα οποία, αν και νόστιμα, έχουν πολλές θερμίδες. Προτιμήστε να παραγγείλετε μια πράσινα σαλάτα, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχει θα σας χορτάσουν γρηγορότερα και βοηθούν στην απορρόφηση των σακχάρων.

Η καλύτερη επιλογή όσον αφορά στο κυρίως πιάτο, είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το ψητό κοτόπουλο. Οι πρωτεϊνούχες τροφές, επίσης, επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού και θα σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Γενικά, μπορείτε να καταναλώσετε κρέας ή ψάρι στη σχάρα, στον ατμό ή στη λαδόκολλα.

Μην ξεχνάτε ότι οι υγρές θερμίδες είναι οι χειρότερες, επομένως αποφύγετε να καταναλώσετε αλκοόλ και πιείτε πολύ νερό. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προτιμήστε ένα ποτήρι λευκό κρασί.

8. Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και βάρους είναι ξεκάθαρη: αν δεν κοιμάστε επαρκώς, διαταράσσονται οι ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή σας και κάπως έτσι καταλήγετε πεινασμένη και χωρίς ενέργεια την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η καλή ποιότητα και η σωστή διάρκεια ύπνου είναι σημαντική προϋπόθεση για κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Το τρικ για να το καταφέρετε αυτό είναι να ορίσετε μια μη διαπραγματεύσιμη ώρα ύπνου, η οποία θα είναι συγκεκριμένη και ίδια κάθε βράδυ. Προτού ξαπλώσετε, ελέγξτε ότι το δωμάτιο είναι αρκετά δροσερό και απομακρύνετε κάθε πηγή τεχνητού φωτός, όπως κινητά και υπολογιστές.

9. Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

Όταν μένετε για ώρες νηστική, είναι πολύ πιθανό να πεινάσετε και να καταλήξετε να τρώτε ό,τι βρεθεί μπροστά σας. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα υγιεινό σνακ.

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν μια ιδανική λύση, αφού μεταφέρονται εύκολα και σας τροφοδοτούν με ενέργεια. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι εξίσου καλές επιλογές, που θα σας δώσουν ελάχιστες θερμίδες.

10. Αφήστε πίσω τα λάθη σας

Αν κάποια στιγμή ενδώσετε σε μια ξαφνική λιγούρα, μην παραιτηθείτε της προσπάθειάς σας. Συνεχίστε ακάθεκτη τις υγιεινές, διατροφικές επιλογές.

Μην ξεχνάτε ότι στόχος σας δεν είναι η τελειότητα, αλλά η πρόοδος. Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από μία διατροφική παρασπονδία είτε εγκαταλείπουν τη δίαιτα είτε δεν τρώνε τίποτα για το επόμενο 24ωρο. Το σωστό όμως είναι να συνεχίσετε κανονικά με το επόμενο γεύμα του προγράμματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share