Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Τα νύχια των ποδιών σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από καρκίνο

Δείτε πώς θα το καταλάβετε...

5 Δεκεμβρίου 2021 15:50
Μεγάλη προσοχή: Τα νύχια των ποδιών σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νύχια: Μια νέα επιστημονική αποκάλυψη φέρνει νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, πως τα νύχια μας μπορούν να μας προειδοποιήσουν, αν κινδυνεύουμε από τον καρκίνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν μέσα από μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» ότι τα νύχια από τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών μαρτυρούν πόσο πιθανό είναι να εκδηλώσει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα.

Μάλιστα ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να προβλεφθεί πολλά χρόνια πριν από την εμφάνισή του. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 12 χρόνια 840 άντρες, ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε αυτό το διάστημα οι 210 από αυτούς εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα. Παράλληλα δείτε και για ποιο λόγο ξεφλουδίζουν τα νύχια σας και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

νύχια ποδιών καρκίνος

Η μέτρηση της νικοτίνης από τα νύχια των ποδιών είναι αξιόπιστη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια των ποδιών τους, είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, η μέτρηση της νικοτίνης από τα νύχια των ποδιών είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, καθώς, επειδή μεγαλώνουν με αργό ρυθμό, η περιεκτικότητά τους σε αυτή την ουσία είναι πολύ πιο σταθερή απ’ ό,τι στο αίμα ή στα ούρα.

"Το υπονύχιο μελάνωμα"

Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι αυτού του τύπου μελανώματος είναι η εμφάνιση μιας σκουρόχρωμης λωρίδας, εγκάρσια στο νύχι. Πολλοί ασθενείς με υπονύχιο μελάνωμα αναφέρουν αρχικά κάποιο τραύμα στο δάχτυλο όπου εμφανίζεται αυτό το σημάδι στο νύχι και αποδίδουν λανθασμένα το σημάδια αυτό σε κακή επούλωση του τραύματος.

Η διαφορική διάγνωση του υπονύχιου μελανώματος περιλαμβάνει καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος κάτω από το νύχι (ραβδωτή μελανωνυχία), την χρόνια βακτηριακή μυκητιασική λοίμωξη και το απλό υπονύχιο αιμάτωμα.

Η γραμμή/λωρίδα μπορεί να ξεκινήσει από μόλις ένα χιλιοστό σε πλάτος και με αρκετά αχνό χρώμα και να αναπτυχθεί σε εμφανώς πιο φαρδύ σημάδι με πολύ πιο σκούρο (έως και μαύρο) χρώμα. Εάν έχετε υπονύχιο μελάνωμα, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές στο νύχι σας. Αυτές περιλαμβάνουν την πάχυνση του νυχιού, την παραμόρφωση της περιφέρειάς του (ανύψωση), αυλάκια στο νύχι ή γενικευμένο πόνο στην περιοχή.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού που ανήκει στο μεγάλο αμερικανικό δίκτυο CBS σχετικά με το υπονύχιο μελάνωμα, μαζί με χαρακτηριστικές εικόνες από τέτοιες περιπτώσεις.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share