Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Ξαναβάλατε στην κατάψυξη τον κιμά που σας απέμεινε; Πετάξτε τον αμέσως αν...

Δώστε βάση

3 Δεκεμβρίου 2021 18:50
Ξαναβάλατε στην κατάψυξη τον κιμά που σας απέμεινε; Πετάξτε τον αμέσως αν...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κιμάς μερικές φορές μπορεί να μας βγει περισσότερος από αυτόν, που στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε τη συνήθεια να τον βάζουμε στην κατάψυξη, χωρίς όμως φυσικά να έχει διάρκεια... για πάντα, αν και πρώτα πρέπει να σας παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο κόλπο με το γάλα.

Μερικές φορές, είναι φυσικό και επόμενο, να είσαι πολύ απασχολημένη για να μαγειρέψεις εν τέλη τον κιμά που αγόρασες ή να αλλάξεις γνώμη για το δείπνο σου, με αποτέλεσμα το κρέας να μείνει μια μέρα ή περισσότερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου, πως ο κιμάς είναι από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα, κυρίως όταν είναι ωμός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όταν το κομμάτι του κρέατος τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια, η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα ή τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος, επομένως είναι περισσότερο ευαλοίωτο.

Μάλιστα, όσο το κρέας παραμένει μη μαγειρεμένο στις θερμικρασίες του ψυγείου οι μικροοργανισμοί μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Και αν εν τέλει περάσει και η επόμενη μέρα που δεν θα μαγειρέψεις τον κιμά που έχεις αγοράσει θα καταλήξει στην κατάψυξη, όπου είναι και η πιο ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, αν και το αλεσμένο κρέας παραμένει καλό στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γεύση του υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Κιμάς και κατάψυξη

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να τον πετάξεις

Το ωμό ή αποψυγμένο αλεσμένο κρέας δεν θα πρέπει να είναι «γλοιώδες» στην αφή. Επιπλέον, ένας δείκτης αλλοίωσης είναι η μυρωδιά. Εάν δεν μυρίζει φυσιολογικά μετά την απόψυξη, θα πρέπει να τον πετάξεις στα σκουπίδια.

Επιπλέον, το χρώμα μπορεί να αποτελέσει μία ένδειξη αλλοίωσης, αλλά όχι πάντα. Το κρέας που έχει καταψυχθεί μπορεί μερικές φορές να αλλάξει χρώμα από κόκκινο σε καφέ-γκρι λόγω της έλλειψης οξυγόνου ή κάποιου θερμοκρασιακού σοκ που μπορεί να πάθει εξαιτίας της έντονης αλλαγής θερμοκρασίας μέσα στον καταψύκτη.

Τέλος, η εμφάνιση μέσα στη συσκευασία αποθήκευσης πάγου μπορεί να σημαίνει πως το κρέας έχει χάσει την υγρασία του, άρα και ένα μέρος της γεύσης του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τόσο ο μαγειρεμένος όσο και ο ωμός κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη περίπου 3-4 μήνες.

Έτσι θα τον αποθηκεύσετε σωστά

Η λύση είναι απλή! Εάν πρόκειται να διατηρηθεί ο κιμάς για κάποιες εβδομάδες μπορείς να τον κρατήσεις στην συσκευασία αγοράς του. Εάν σκοπεύεις να τον κρατήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείς να τον τυλίξεις με αλουμινόχαρτο ή να τον τοποθετήσεις σε μια σακούλα κατάψυξης που θα βρεις σε σούπερ μάρκετ για να εμποδίσεις τον αέρα να μπει μέσα και να αλλοιώσει το κρέας.

Επίσης, μην ξεχνάς πως αν τον βάλεις στην κατάψυξη μόλις φτάσεις στο σπίτι, θα είναι πιο φρέσκος όταν τον ξεπαγώσεις.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share