Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτούς απειλεί περισσότερο! Ποιες οι διαφορές με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα

Όλα τα δεδομένα για την νέα παραλλαγή του ιού

3 Δεκεμβρίου 2021 09:37
Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτούς απειλεί περισσότερο! Ποιες οι διαφορές με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας, όπως αναφέρεται στην πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια Αφρική. Παράλληλα, παρότι τα κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν να μην προχωρήσουν άμεσα σε νέα μέτρα, τελικώς υπό τον φόβο της διασποράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν στο συρτάρι 3 νέα μέτρα.

Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει κορωνοϊό στο παρελθόν.

Ποιες οι διαφορές με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα

Συγκεκριμένα, Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας έπειτα από προηγούμενη λοίμωξη.

Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τις βρετανικές «Financial Times» και «Guardian», όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share