Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

"Δίαιτα του 1 γεύματος": Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Ποιοί δεν πρέπει να την ακολουθήσουν ποτέ

Είναι υγιεινή ή όχι;

3 Δεκεμβρίου 2021 09:30
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διαλειμματική νηστεία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις συζητήσεις για αδυνάτισμα, και μια μορφή της είναι η δίαιτα του ενός γεύματος την ημέρα. Και αφού μιλάμε για περιοριστικές δίαιτες, αυτή είναι η δίαιτα που ακολουθούν οι άγγελοι της Victoria Secret.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε διαλειμματική νηστεία - είτε μέρα παρά μέρα, είτε χωρίς να τρώτε για δύο ημέρες, είτε τρώγοντας ένα μόνο γεύμα μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, χωρίς να τρώτε τίποτα την υπόλοιπη.

Με τη δίαιτα του ενός γεύματος την ημέρα, ο σκοπός είναι να λάβουμε όλες τις θερμίδες που χρειαζόμαστε στην ημέρα μας με ένα γεύμα. Όπως είναι λογικό, η πρακτική έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα, με πιο σημαντικό το αν είναι καν ασφαλής.

Είναι σίγουρα μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας, και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της δεν αξίζουν την καταπόνηση που δέχεται ο οργανισμός μας. Πολλοί άνθρωποι που την εφαρμόζουν, την κάνουν μόνο για λίγες ημέρες της εβδομάδας, και τις υπόλοιπες ακολουθούν λιγότερο σκληρές μορφές νηστείας.

δίαιτα-1

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστική ως διατροφή από - για παράδειγμα - την κετογονική. Αν γίνει σωστά, μπορεί να είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Άρα το ότι τρώμε μόνο ένα γεύμα δεν σημαίνει ότι και πάλι δικαιολογείται να φάμε ανθυγιεινά.

Οι πολύ περιοριστικές δίαιτες, από την άλλη μεριά, σίγουρα δεν είναι φτιαγμένες για τον καθένα. Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να τις ακολουθήσουν, ενώ άλλοι απλώς δεν θέλουν να μπουν στη νοοτροπία μιας τέτοιας διατροφής.

Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με άμεσες και σκληρές μορφές αδυνατίσματος έχουν δείξει ότι ενώ τα άμεσα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά, τα άτομα δύσκολα θα καταφέρουν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος. Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και αδυνατίσματος σε βάθος χρόνου θα είναι πάντα και πιο αποτελεσματικό, αλλά - κυρίως - και πιο ασφαλές.

Επίσης, οι περιοριστικές διατροφές δεν ενδείκνυνται για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις - από καρδιοπάθεια και διαβήτη, μέχρι αρθρίτιδα. Ειδικά για τους διαβητικούς και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους, η δίαιτα του ενός γεύματος την ημέρα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πηγή: iatronet.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share