Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

3+1 τροφές που καίνε το λίπος το πρωί - Τι ώρα πρέπει να τις φας

Μάθε τα πάντα και βάλτες στην καθημερινότητά σου

30 Νοεμβρίου 2021 15:11
3+1 τροφές που καίνε το λίπος το πρωί - Τι ώρα πρέπει να τις φας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τροφές: Αν αναρωτιέσαι κι εσύ τι να φας για πρωί, κάναμε λίστα με 3+1 τροφές που καίνε το λίπος! Μάλιστα, υπάρχει και συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να καταναλώνονται, σύμφωνα με τους ειδικούς. Διάβασε προσεκτικά και μετά… βουρ στην κουζίνα για πρωινό. Παράλληλα δείτε και 9+1 τροφές για να είστε γεμάτοι ενέργεια όλη μέρα.

Οι 3+1 τροφές που πρέπει να τρως το πρωί γιατί καίνε λίπος:

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Έρευνα έδειξε ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 3 άπαχα γιαούρτια την ημέρα έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος από τα άτομα που δεν κατανάλωναν το γιαούρτι.

Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν 1.200 mg ασβεστίου, που αντιστοιχεί σε 3-4 γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ έκαναν δίαιτα, έχασαν τη διπλάσια ποσότητα βάρους από τα άτομα που δεν λάμβαναν αυτήν την ποσότητα. Είναι σίγουρο ότι ο συνδυασμός του ασβεστίου και της πρωτεΐνης γάλακτος παίζει κάποιο ρόλο στο μεταβολισμό.

  • Πώς: Γιαούρτι σκέτο ή με λίγο μέλι, φρούτα και καρύδια. Συνόδευσέ το με κρέας ή με ρύζι ή σαν ντιπ με λίγο δυόσμο και λιωμένο σκόρδο.
  • Συχνότητα: Κάθε μέρα 3 μερίδες (1 φλιτζάνι η μερίδα)
  • Υποκατάστατο: Γάλα

Ψωμί ολικής άλεσης

Συνήθως το ψωμί είναι κάτι που προσπαθείς να αποφύγεις όταν κάνεις δίαιτα. Αν φας, όμως, το κατάλληλο ψωμί, μπορεί να σε αδυνατίσει. Είναι ένας συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, ο οποίος είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου σταθερά.

ψωμί ολικής καίει λίπος

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι, όταν τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν κατά πολύ στο αίμα, ο οργανισμός εκκρίνει μία ορμόνη, την ινσουλίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να κατεβάσει τα επίπεδα σακχάρου.

Η ινσουλίνη όμως έχει κι άλλη δράση: δίνει σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύει λίπος και για να γίνει αυτό, ο οργανισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό του. Άρα πρέπει να καταναλώνεις τροφές, που εμποδίζουν τη συνεχή έκκριση ινσουλίνης, όπως ολικής άλεσης ψωμί.

  • Πώς: Σε σάντουιτς, με τυρί και λαχανικά, συνοδεύοντας ένα πιάτο λαδερά ή μία σαλάτα. Ιδανικά θα πρέπει να είναι 100% ολικής άλεσης, δηλαδή να περιέχει μόνο ολικής άλεσης αλεύρι.
  • Συχνότητα: Καλό είναι κάθε μέρα να τρως 2-3 φέτες
  • Υποκατάστατο: Κριθαρένια παξιμάδια (χωρίς λάδι)

Πράσινο τσάι

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, που φαίνεται να αυξάνουν την απώλεια λίπους. Έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Διατροφής δείχνει ότι άτομα που γυμνάζονταν και κατανάλωναν πράσινο τσάι έχασαν περισσότερο λίπος από την κοιλιά σε σχέση με άτομα που έπιναν μόνο νερό.

πράσινο τσάι καίει λίπος

  • Πώς: Βασικά ως ρόφημα. Συνδυάζεται καλά με δυόσμο, ενώ το καλοκαίρι πίνεται παγωμένο. Μην προσθέτεις ζάχαρη όμως.
  • Συχνότητα: 5 φλιτζάνια την ημέρα
  • Υποκατάστατο: Μαύρο τσάι

Νερό

Όχι, το νερό δεν καίει λίπος, αλλά η έλλειψή του θα σου ρίξει το μεταβολισμό. Στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση επιβραδύνει το μεταβολισμό.

  • Πώς: Σκέτο, κρύο ή ζεστό, ανθρακούχο ή και με λίγο λεμόνι ή δυόσμο.
  • Συχνότητα: 8 ποτήρια την ημέρα
  • Υποκατάστατο: Ροφήματα που δεν περιέχουν θερμίδες ή καφεΐνη, όπως χαμομήλι ή φασκόμηλο

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φας πρωινό

Ιδανικά, το πρωινό θα πρέπει να καταναλώνεται 30 έως 60 λεπτά αφότου ξυπνήσουμε. Εάν δεν μπορείς ή δεν προλαβαίνεις να πάρεις ένα κανονικό γεύμα νωρίς το πρωί, φρόντισε τουλάχιστον να φας κάτι μικρό αμέσως μόλις σηκωθείς Επίσης, υπολόγισε ότι το πρωινό σου πρέπει να έχει 300 με 400 θερμίδες, αν θέλεις να χάσεις κιλά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share