Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το απίθανο κόλπο για να κάνετε τα μακαρόνια λιγότερο παχυντικά!

Κι όμως γίνεται!

30 Νοεμβρίου 2021 11:49
Το απίθανο κόλπο για να κάνετε τα μακαρόνια λιγότερο παχυντικά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κόλπο για να κάνετε τα μακαρόνια λιγότερο παχυντικά!

Μπορεί τίποτα να μην είναι πιο λαχταριστό από μια αχνιστή μακαρονάδα, όμως, ήξερες ότι τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι πιο υγεινά και λιγότερο παχυντικά από τα φρεσκομαγειρεμένα; Βάζει ζυμαρικά σε μία κούπα του καφέ, όταν δείτε το αποτέλεσμα θα τρέξετε στην κουζίνα σας!

Και το εξηγούμε αμέσως. Όπως και με άλλα τρόφιμα (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες), οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια μεταβολίζονται και εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όμως, όταν τα μακαρόνια παγώσουν, αλλάζει η χημική τους δομή σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο» (resistant starch).

μακαρόνια λιγότερο παχυντικά

Αυτό γίνεται γιατί το άμυλο, όταν παγώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού μας που το διαλύουν και έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνει (που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας) είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.

Μάλιστα, τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια το σώμα μας τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδατάνθρακες. Επιπλέον, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι καλύτερα από τα απλά κρύα μακαρόνια και αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα μας κατά 50% λιγότερο σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο μακαρόνια!

Μήπως στραγγίζετε τα μακαρόνια μέσα σε σουρωτήρι μετά το βράσιμο; Εάν ναι, τότε κάνετε ένα τεράστιο λάθος!

Αυτό έκανε η γιαγιά μας, η μαμά μας και τώρα το κάνουμε και εμείς. Οι περισσότεροι από εμάς, χρησιμοποιούμε το σουρωτήρι για να στραγγίζουμε τα μακαρόνια μας, αλλά οι επαγγελματίες σεφ ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος.

Δεν θα πιστεύετε πόσο τέλεια θα γίνονται τα ζυμαρικά σας, από τη στιγμή που θα το δοκιμάσετε. Σοκ: Φοιτητής έφαγε μακαρόνια πέντε ημερών και πέθανε!

Τα βρασμένα ζυμαρικά, αφήνουν ένα παχύ, κολλώδες υγρό. Έτσι, αφού τα στραγγίζουμε με το σουρωτήρι και έπειτα τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να τα σερβίρουμε, το υγρό αυτό φεύγει.

Οι σεφ λένε, ότι πρέπει να βγάζουμε τα ζυμαρικά με ένα σουρωτήρι ή μια τρυπητή κουτάλα, και να τα μεταφέρουμε αμέσως, χωρίς να τα ξεπλύνουμε, σε μια κατσαρόλα με σάλτσα, που έχουμε έτοιμη πάνω σε ζεστό μάτι.

Έτσι, θα κρατήσουν κάποια ποσότητα κολλώδους υγρού. Ποτέ δεν βάζουμε τα ζυμαρικά μας σε κρύο πιάτο και έπειτα περιχύνουμε τη σάλτσα από πάνω.

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα για περίπου ένα λεπτό. Τα ζυμαρικά απορροφούν πιο εύκολα τις γεύσεις τις σάλτσας, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχει ξεπλυθεί το άμυλο που περιέχουν.

Έπειτα προσθέτουμε ένα φλιτζάνι με το νερό στο οποίο είχαν βράσει τα μακαρόνια, μέσα στη κατσαρόλα μας. Αυτό, θα ενισχύσει με άμυλο τα ζυμαρικά μας και θα τους δώσει πλούσια και έντονη γεύση. Με αυτόν τον τρόπο τα μακαρόνια θα δείχνουν σαν αυτά του εστιατορίου.

Τέλος, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε μια με τέσσερις κουταλιές της σούπας βούτυρο στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας καλά. Αυτό θα κάνει το πιάτο μας κρεμώδες. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια, τριμμένο τυρί, αν θέλουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε βότανα για λόγους γεύσης και διακόσμησης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share