Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022

Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο; Νέα επιδημιολογικά δεδομένα

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

18 Νοεμβρίου 2021 13:27
Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο; Νέα επιδημιολογικά δεδομένα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας και την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού εξέφρασε ο προέδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα για τον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση, όσων έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από έξι μήνες.Παράλληλα, νέες οδηγίες δόθηκαν για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, ποσοστό 70% περίπου, αφορά στις ηλικιακές ομάδες 18 - 59 ετών.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης «τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν τη σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να μην ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων».

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση», τόνισε.

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων με Covid σε εμβολιασμένους αναλόγως με ποιο εμβόλιο είχαν ανοσοποιηθεί κατά της Covid.

Συγκεκριμένα την 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

 • Στην ηλικιακή ομάδα 18-39
 1. To 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.
 2. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna.
 3. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόσησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johson & Johnson.
 4. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 40-59
 1. Το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer.
 2. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.
 3. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna
 4. Tο 20% με 30% με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
 5. Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share