Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξεχάστε όσα ξέρατε - Μετά από αυτό δεν θα ξαναπετάξετε τη φλούδα από την ντομάτα

Δώστε βάση!

2 Νοεμβρίου 2021 19:03
Ξεχάστε όσα ξέρατε - Μετά από αυτό δεν θα ξαναπετάξετε τη φλούδα από την ντομάτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα πολύτιμα και υγιεινά αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερους από 20 μεταβολίτες στην φλούδα της ντομάτας ανακάλυψαν επιστήμονες και μας προτρέπουν να μην την ξεφλουδίζουμε. Αυτή όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η ντομάτα αποδεικνύεται θαυματουργή, δείτε εδώ τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε μία ντομάτα την ημέρα.

Η ανακάλυψη έγινε χάρη σε μια καινούργια μέθοδο ανάλυσης των φυτών και των μικροστοιχείων τους, που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Ο σκοπός της ανάλυσης βέβαια δεν ήταν η ντομάτα, αλλά η διαμόρφωση αυτής της νέας μεθόδου ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει ότι βιοδραστικά συστατικά που παραδοσιακά σχετίζονταν με συγκεκριμένα είδη φυτών, τελικά απαντώνται σε πολύ περισσότερα φυτά από όσα πίστευαν μέχρι τώρα οι ερευνητές.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα φυτά παράγουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικροστοιχεία και το κάθε φυτό περιέχει περίπου 15.000 κατά μέσο όρο.

ντομάτα φλούδα

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή από το τμήμα Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, έφτιαξαν μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους μεταβολίτες των φυτών και ονομάζεται WeizMass.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής σχεδίασε ένα εργαλείο που ονομάζεται MatchWeiz, και το οποίο βοηθά στην αναγνώριση των μεταβολιτών που έχει το κάθε φυτό.

Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου φάνηκε ότι τα φυτά δεν είναι τελικά και τόσο εξειδικευμένα στον μεταβολισμό τους όσο αρχικά θεωρείτο.

Για παράδειγμα, πολύτιμα μικροστοιχεία από εξωτικά φυτά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα, πολύ πιο κοινά φυτά. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι συχνά ιδιαίτερα χρήσιμοι και στην παραγωγή φαρμάκων.

Αυτά είναι τα σωστά μέρη για να τοποθετείτε τις ντομάτες σας ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι

Η ντομάτα σπάνια λείπει από το τραπέζι μας, αποτελεί κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, δίνει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η ντομάτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και αγαπημένες μας τροφές στην Ελλάδα. Την χρησιμοποιούμε παντού. Ωμή στις σαλάτες και στα σάντουιτς, αλλά και μαγειρεμένη σαν σάλτσα στα φαγητά. Συχνά όμως αγοράζουμε ντομάτες και είτε είναι ώριμες είτε άγουρες χαλάνε πιο γρήγορα απ’ ο,τι υπολογίζαμε. Δες εδώ τι μπορείς να κάνεις για να τις διατηρείς περισσότερο καιρό.

Για να διατηρήσεις φρέσκες τις ντομάτες, όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, πρέπει να τις διατηρείς με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται. Η ωριμότητα της ντομάτας θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα την αποθηκεύσεις.

Πώς να αποθηκεύσεις την ντομάτα

Η συντήρηση της ντομάτας έχει ένα μυστικό. Δεν πρέπει να βάζουμε όλες τις ντομάτες στο ψυγείο μας.

Ας πούμε τα βασικά: Μια ώριμη ντομάτα έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Οι ντομάτες που είναι ελαφρά πράσινες προς το ανοικτό κόκκινο, είναι ακόμα στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι υπερώριμες ντομάτες είναι αρκετά μαλακές με έντονο κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια τους ζαρώνει αν τις πιέσεις λίγο.

ντομάτα

Αν οι ντομάτες είναι άγουρες, τοποθέτησέ τες με το κοτσάνι προς τα κάτω σε μια χάρτινη σακούλα ή σε ένα χάρτινο κουτί. Φρόντισε να τις κρατήσεις σε ένα δροσερό χώρο μέχρι να αποκτήσουν το πολυπόθητο κόκκινο χρώμα τους και να ωριμάσουν.

Αν τώρα είναι ώριμες να θυμάσαι ότι θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή στο να μην εκτίθενται στον ήλιο ή να είναι χύμα η μια πάνω στην άλλη. Τοποθέτησέ τες τη μια δίπλα στην άλλη με το κοτσάνι προς τα πάνω και να τις καταναλώσεις μέσα σε δυο τρεις μέρες.

Τις πιο ώριμες ντομάτες θα είναι καλό να τις διατηρείς στο ψυγείο. Αυτές οι ντομάτες έχουν αρκετά μαλακή σάρκα για αυτό καλό είναι να διατηρούνται στο ψυγείο καθώς ο κρύος αέρας θα μειώσει τη διαδικασία ωρίμανσης, δίνοντάς σου περιθώριο λίγες μέρες ακόμα να τις καταναλώσεις.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share