Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ποιες ασθένειες προλαβαίνει το σκόρδο!

Αποφύγετε τον καρκίνο με αυτό το θαυματουργικό τρόφιμο

28 Οκτωβρίου 2021 20:35
Ποιες ασθένειες προλαβαίνει το σκόρδο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σκόρδο είναι ένα θαυματουργό τρόφιμο, ικανό ακόμη και στο να μας βοηθήσουμε να προλάβουμε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, με την τακτική του κατανάλωση να είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν κι έχει αποτελέσματα ακόμη κι αν απλά το ακουμπήσουμε στο σώμα μας.

Οι μελέτες της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου είναι περιορισμένης αξίας, διότι δεν είναι συγκρίσιμες, αφού σε κάθε έρευνα ή χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές σκόρδου και σε διαφορετικές δόσεις.

Σε πολλές μελέτες της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου έχουν χρησιμοποιηθεί σκόρδα διαφορετικής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, διαφορετικής προέλευσης και ηλικίας. Άλλες έρευνες χρησιμοποίησαν μόνο σκόρδο ή προϊόντα σκόρδου, που περιείχαν πολλά συστατικά μαζί με σκόρδο. Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια μορφή σκόρδου προκαλεί το μεγαλύτερο καρκινοπροληπτικό αποτέλεσμα.

Για να δοθεί ασφαλής απάντηση σ’ αυτό το θέμα, πρέπει να γίνουν καλά σχεδιασμένες μελέτες σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες ποσότητες σκόρδου. Έτσι θα γίνει δυνατός ο καθορισμός της πιθανής αποτελεσματικής καρκινοπροφυλακτικής ποσότητας του σκόρδου. Χρειάζεται επίσης να γίνουν μελέτες άμεσης σύγκρισης της καρκινοπροληπτικής δράσης των προϊόντων σκόρδου.

Η καρκινοπροστατευτική δράση του σκόρδου, που έχει αποδειχτεί με έρευνες στο εργαστήριο, σε πειραματόζωα και τους ανθρώπους αποδίδεται στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σκόρδου ή από την ικανότητα του σκόρδου να αποκλείει τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών ή τη διακοπή της ενεργοποίησης καρκινογόνων ουσιών, την ενίσχυση της επιδιόρθωσης του DNA, η ελάττωση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού ή η πρόκληση προγραμματισμένου θανάτου των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση).

Παρά τη βεβαιότητα που έχουν οι διάφοροι ερευνητές για την αντικαρκινική δράση του σκόρδου, εν τούτοις ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι μεγάλοι οργανισμοί, όπως το National Cancer Institute και τα National Institutes of Health των ΗΠΑ, δεν συνιστούν γενικά οποιαδήποτε δοσολογία. Όμως, αναγνωρίζουν το σκόρδο, ως ένα από τα ποικίλα λαχανικά, με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφορα είδη σκόρδων, που καλλιεργούνται σε διαφορετικές χώρες ή περιοχές μιας χώρας με διαφορετικά κλίματα ή έχουν καλλιεργηθεί ως ξερικά ή ποτιστικά ή έχουν καλλιεργηθεί με λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Αυτά τα γεγονότα κάνουν το σκόρδο να ποικίλει σε συστατικά και συνεπώς γίνεται δύσκολή η απόφαση για τον καθορισμό της καρκινοπροφυλακτικής δοσολογίας του.

Σκόρδο καθημερινή κατανάλωση για τον καρκίνο

Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά του σκόρδου μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τους τρόπους φύλαξής και τη διάρκεια αποθήκευσης των σκόρδων.

Παρά ταύτα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας [World Health Organization’s (WHO)] έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την ημερήσια δόση του σκόρδου που μπορεί να προάγει τη γενική υγεία των ενηλίκων και η οποία είναι τα 2 ως 5 γραμμάρια φρέσκου σκόρδου (περίπου μια σκελίδα) ή 0.4 έως 1.2 γραμμάρια ξηρής σκόνης σκόρδου ή 2 έως 5 mg σκορδελαίου ή 300 έως 1,000 mg εκχυλίσματος σκόρδου ή ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ανά δόση ισοδύναμες ποσότητες σκόρδου περιεκτικότητας σε αλλισίνη από 2 έως 5mg.

Η ημερήσια κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium και ιδιαίτερα σκόρδου και σχοινόπρασου, σε δόση 10 γραμμαρίων περιόρισε τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη κατά 50% σε σύγκριση με την κατανάλωση 2.2 γραμμαρίων, που δεν προκάλεσε περιορισμό.

Τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία

  • Καρδιαγγειακή υγεία: Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τα πιθανά οφέλη της τακτικής κατανάλωσης σκόρδου σε περιπτώσεις όπως ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Έτσι, το σκόρδο μπορεί να περιγραφεί ως ένα τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και στη μείωση του κίνδυνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Το σκόρδο μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, παρόλο που δεν συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της LDL.
  • Αντιοξειδωτική δράση: Ένας ακόμη λόγος για τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου, μπορεί να είναι η ικανότητά του να μειώσει το ποσό των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο αίμα. Αυτές οι πολυάριθμες ευεργετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις του σκόρδου, οφείλονται όχι μόνο στις θειούχες ενώσεις που περιέχει, αλλά και στη βιταμίνη C, στη βιταμίνη Β6, το σελήνιο και το μαγγάνιο.
  • Οστεοαρθρίτιδα: Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδής αρθρίτιδας.
  • Αντιμικροβιακή και αντιική δράση: Ακόμη μεγάλη σπουδαιότητα κατέχει η θειούχα ένωση αλισίνη που περιέχει το σκόρδο, η οποία έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση σε συνδυασμό με την βιταμίνη C. Σε ερευνητικές μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι η αλισίνη είναι αποτελεσματική όχι μόνο εις βάρος των κοινών λοιμώξεων όπως κρυολογήματα και γρίπη, αλλά και κατά ισχυρών παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του σταφυλόκοκκου και των βακτηρίων της αλλαντίασης. Οι γιατροί στο Λονδίνο χρησιμοποίησαν με επιτυχία σε προκαταρκτικές έρευνες, το φυσικό συστατικό του σκόρδου αλισίνη σε διάφορες μορφές, κρέμες, χάπια και σαπούνι για την εξάλειψη του μικροβίου του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου.
  • Αντικαρκινικό: χάρη στις αντισηπτικές για τα έντερα ικανότητες του. Επίσης, η αλισίνη πρέπει να επισημάνουμε ότι λειτουργεί και ενάντια πολλών μορφών καρκίνου του οργανισμού.
  • Μεταβολισμό σιδήρου: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό του σιδήρου. Ο σίδηρος αποθηκεύεται εντός του κυττάρου και για να μετακινηθεί έξω από το κύτταρο και να επιστρέψει και πάλι πίσω στην κυκλοφορία περνά μέσα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται φερροπορτίνη. Ουσιαστικά, η φερροπορτίνη παίζει ρόλο στην μεταφορά και την ομοιόσταση του σιδήρου. Το σκόρδο έχει την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή φερροπορτίνης στο σώμα μας.
  • Τονωτικό: για την καρδιά, τις ταχυκαρδίες, αγγειακούς σπασμούς, κυκλοφορικές ανωμαλίες, αιμορροΐδες, αρτηριοσκλήρωση, υπερπηκτικότητα του αίματος.
  • Αντισκληρωτικό: που διαλύει το ουρικό οξύ και τους κιρσούς.
  • Σπασμολυτικό: σε άσθμα, κοκίτη κα.
  • Αντιφυσητικό: ελαττώνει τον τυμπανισμό, διώχνει τα αέρια από το στομάχι και τα έντερα.
  • Αντιδιαβητικό: ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα.
    Ανθελμινθικό: για τα παράσιτα των εντέρων.
  • Διουρητικό: πολύτιμο σε ολιγουρία, υδρωπικία.
  • Σε τσιμπήματα από έντομα, σφήκες, μέλισσες κ.α. βγάζουμε το κεντρί και αλείφουμε την πληγή με κοπανισμένο σκόρδο.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

  • Το σκόρδο απαγορεύεται στις γυναίκες που θηλάζουν γιατί προκαλεί κολικούς στο μωρό.
  • Το σκόρδο μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως καούρες.
  • Οι ισχυρές αρωματικές ενώσεις του σκόρδου εκκρίνονται μέσω των πνευμόνων και του δέρματος, το νωπό σέλινο μπορεί να μειώσει την οσμή στην αναπνοή.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share