Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τι είναι η δίαιτα 5:2 και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε εύκολα βάρος

Θα σας σώσει!

25 Οκτωβρίου 2021 15:56
Τι είναι η δίαιτα 5:2 και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε εύκολα βάρος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η δίαιτα 5:2 δεν συνδέεται με κανέναν κίνδυνο για την υγεία μας και δεν είναι καν δίαιτα με την κλασσική έννοια. Ένας από τους λόγους που βάζουμε περιορισμούς στο φαγητό είναι η απώλεια βάρους. Το 2014, οι Αμερικανοί ξόδεψαν $46.3 δισεκατομμύρια για να γίνουν πιο αδύνατοι. Υπάρχουν πολλές δίαιτες και μπορούν να μας επηρεάσουν πολύ περισσότερο από το απλά να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των... ανυπόμονων, ρίξτε μια ματιά στη δίαιτα του ηθοποιού.

Γι’αυτό σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε μία δίαιτα που δεν θα σας βοηθήσει μόνο να χάσετε βάρος αλλά και να μειώσετε την πιθανότητα πολλών ασθενειών

Η δίαιτα 5:2 εννοεί την διαλείπουσα νηστεία, αλλά μην νομίζετε πως θα μείνετε χωρίς φαγητό. Η αρχή είναι πως τρώμε κανονικές ποσότητες φαγητού 5 μέρες την εβδομάδα και μειώνουμε σημαντικά τις θερμίδες τις άλλες δύο μέρες, 500 θερμίδες για γυναίκες και 600 για άντρες.

Έτσι, το σώμα δεν πιέζεται από την διατροφή και δεν αποθηκεύει τις επιπλέον θερμίδες. Ο μεταβολισμός επιταχύνεται και θα αρχίσετε να χάνετε ομαλά βάρος.

Προσοχή όμως να μην τρώτε υπερβολικά τις κανονικές μέρες. Θα πρέπει να ξεχάσετε τα σφολιατοειδή, το γρήγορο φαγητό και προϊόντα που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Αλλιώς, δεν θα δείτε αποτέλεσμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να μην τρώτε λιγότερο. Να τρώτε όσο θέλετε, αρκεί να είναι υγιεινό φαγητό.

Τα οφέλη της δίαιτας 5:2

Δεν υπάρχει αυστηρό μενού. Διαλέγετε εσείς το τι τρώτε. Το πιο σημαντικό είναι να τρώτε λίγο 2 από τις μέρες της εβδομάδας. Δεν χρειάζεται να πεινάτε συνέχεια και να κόψετε όλες τις τροφές.

Με αυτή την διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε ψυχολογικό στρες λόγω των περιορισμών.

Η διαλείπουσα νηστεία έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και ρίχνει την χολητερόλη. Επίσης, βοηθάει στην μείωση της πιθανότητας Αλτσχάιμερ, καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών ασθενειών.
Θα βελτιωθεί ακόμα και η λειτουργία του εγκεφάλου και η συγκέντρωση. Και φυσικά, θα χάσετε και το επιπλέον βάρος.

Πώς να ακολουθήσετε την διατροφή:

Εάν σχεδιάσετε το μενού και τα γεύματα από την αρχή, θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα είστε πάντα προετοιμασμένοι.

Χωρίστε το φαγητό σε 2-3 γεύματα τις μέρες που κάνετε νηστεία. Είναι καλύτερο να επιλέξετε 2 μέρες νηστείας που να μην είναι συνεχόμενες. Θα πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 12 ώρες από το τελευταίο γεύμα του βραδιού μέχρι το πρώτο της επόμενης μέρας.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Το σώμα χρειάζεται μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Τα γεύματά σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένα.

Τις μέρες της νηστείας επιλέξτε κρέατα με λίγα λιπαρά και ψάρια, αυγά, φρούτα με λίγη ζάχαρη, γιαούρτι, σαλάτες, λαχανικά και δημητριακά.

Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε και τσάι από βότανα. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό θα είναι να ξεκινήσετε και ένα πλάνο εκγύμνασης. Είναι σημαντικό βέβαια να μην κουράζεστε πολύ τις μέρες της νηστείας.

Εάν ακολουθείτε το πρόγραμμα 5:2 για αρκετές εβδομάδες αλλά δεν χάνετε βάρος, δοκιμάστε το 4:3. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε το πλάνο διατροφής που έχετε. Εάν χάνετε πιο πολύ βάρος από ότι θέλετε, γυρίστε το σε 6:1.

Εάν το να καταναλώνετε 500-600 θερμίδες είναι πολύ δύσκολο, μπορείτε να τις αυξήσετε σε 800.

Πριν ακολουθήσετε αυτή την διατροφή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα σε εφήβους, άτομα με διατροφικές διαταραχές, εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν. Θα πρέπει να προσέχουν και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις ή διαβήτη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share