Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022

Eιλεός: Τι είναι και τι τον προκαλεί - Η πάθηση του εντέρου που "νίκησε" την Φώφη Γεννηματά!

ιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης - Πώς γίνεται αντιληπτός

25 Οκτωβρίου 2021 12:28
Eιλεός: Τι είναι και τι τον προκαλεί - Η πάθηση του εντέρου που
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών δίχνοντας μάχη με τον καρκίνο! Η αιτία του θανάτου ήταν ο ειλεός μια πάθηση του εντέρου, από την οποία έπασχε η κα Γεννηματά και εν τέλει τη νίκησε!

Τι είναι ο ειλεός

Ο γαστρεντερολόγος, Θωμάς Θωμαϊδης, μίλησε στην ΕΡΤ για το ιατρικό θέμα που ανάγκασε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να νοσηλευθεί.

«Ο ειλεός είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού και του παχέος εντέρου κατά την οποία το έντερο αδυνατεί να προωθήσει το εντερικό περιεχόμενο κατά τη φυσιολογική οδό», περιέγραψε την πάθηση ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Mainz, στη Γερμανία.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Θωμαϊδης, «εκτός από την δυσφορία που νιώθει ο ασθενής, υπάρχει η πιθανότητα πολύ σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρουργείο».

Σύμφωνα με τον ιατρό, το σύμπτωμα σε αυτή την παθολογική κατάσταση είναι ο κοιλιακός πόνος. «Ο ειλεός είναι μια κατάσταση που προέρχεται από άλλους παράγοντες. Είναι κάτι το οποίο το φοβόμαστε και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Σοβαρά τα συμπτώματα - Χρειάζεται άμεση θεραπεία

Η απόφραξη του εντέρου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο (μηχανικός ειλεός) ή την ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου (παραλυτικός ειλεός). Χωρίς θεραπεία, ο ειλεός μπορεί να διατρήσει ή να σκίσει το έντερο, ενώ γίνεται αντιληπτός καθώς προκαλεί ισχυρό πόνο, ναυτία, έμετο και απουσία εντερικών κενώσεων.

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισής του στους ενήλικες είναι οι κοίλες, οι συμφύσεις, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn, οι πολύποδες, τα ξένα σώματα και άλλες σπάνιες συγγενείς ανωμαλίες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share