Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Αν δείτε αυτό το χρώμα στα αβγά πετάξτε τα αμέσως

Μεγάλος κίνδυνος αν τα φάτε

21 Οκτωβρίου 2021 20:42
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Αν δείτε αυτό το χρώμα στα αβγά πετάξτε τα αμέσως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αβγά είναι μια αγαπημένη τροφή, που συχνά διαλέγουμε για να απολαύσουμε ένα ωραίο γεύμα, αλλά ορισμένες φορές ενέχουν κινδύνους, ειδικά όταν τα σπάτε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα αβγά, τα οποία και πρέπει να τρώμε... χωρίς υπερβολές, μπορούν να μολυνθούν με επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν σοβαρά εάν καταναλωθούν.

«Παρόλο που οι περισσότεροι αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μια τροφιμογενή ασθένεια, μερικοί μπορεί να αναπτύξουν χρόνια, σοβαρά, ή ακόμη και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας», εξηγεί μια έκθεση ασφάλειας αυγών που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Για τον λόγο αυτό, η ασφάλειά σας εξαρτάται από την λήψη απλών προφυλάξεων ασφαλείας, όταν χειρίζεστε αυγά και αναγνωρίζετε τα σημάδια αλλοίωσης.

Το χρώμα στο σπάσιμο των αβγών

Η διαφορά είναι... στο χρώμα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να πετάξετε τα αβγά σας αμέσως εάν παρατηρήσετε ότι τα ασπράδια έχουν «ροζ ή ιριδίζουσα» απόχρωση. Η αλλαγή χρώματος ή ο ιριδισμός, όσο απαλός και αν είναι, μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση λόγω βακτηρίων ψευδομονάδας (Pseudomonas). Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος αλλοίωσης στα αβγά και η κατανάλωση αβγών μολυσμένων με τέτοια βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, λένε οι ειδικοί.

«Αυτό το βακτήριο παράγει μια πρασινωπή, φθορίζουσα, υδατοδιαλυτή χρωστική ουσία στο ασπράδι του αβγού. Αν συναντήσετε ένα αυγό με ένα ασπράδι αβγού εκτός κανονικού χρώματος, πετάξτε το», συνιστούν οι ειδικοί στο Κέντρο Ασφάλειας Αβγών.

Εκτός από το να προσέχετε τον ροζ, ή ιριδίζοντα χρωματισμό, μια μελέτη λέει ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι τα αβγά σας είναι μολυσμένα με βακτήρια Pseudomonas.

«Τα χαλασμένα αυγά εκπέμπουν διαφορετικές άσχημες μυρωδιές, όπως ξινή, μούχλα, ή φρουτώδη», προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Poultry Science. «Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του ασπραδιού, το οποίο μπορεί επίσης μερικές φορές να φαίνεται πράσινο, το ασπράδι υγροποιείται, γίνεται ινώδες και σχηματίζεται μια υπόλευκη και αργότερα καφετί κρούστα στον κρόκο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αν και ορισμένες παραλλαγές χρώματος σηματοδοτούν αλλοιώσεις, άλλες είναι απολύτως ασφαλείς. «Ένα θολό ασπράδι αβγού είναι ένα σημάδι ότι το αβγό είναι πολύ φρέσκο. Ένα διαυγές ασπράδι αυγού είναι ένδειξη ότι το αβγό γερνάει», σύμφωνα με το USDA. «Το χρώμα του κρόκου ποικίλλει σε αποχρώσεις του κίτρινου ανάλογα με τη διατροφή της κότας. Αν τρώει πολλά φυτά με κίτρινο-πορτοκαλί χρωστικές, ο κρόκος θα γίνει πιο σκούρος κίτρινος», προσθέτουν ειδικοί.

Επιπλέον, είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα κόκκινου στα αυγά σας. «Οι κηλίδες αίματος προκαλούνται από ρήξη ενός ή περισσότερων μικρών αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο κατά τη στιγμή της ωορρηξίας. Δεν υποδηλώνει ότι το αβγό είναι μη ασφαλές», σημειώνουν οι ειδικοί του USDA.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share