Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

6 καλοί λόγοι για να τρώτε μανταρίνια: Προστατεύουν από ασθένειες που ούτε καν φαντάζεστε

Σύμμαχος στην υγεία μας!

21 Οκτωβρίου 2021 16:01
6 καλοί λόγοι για να τρώτε μανταρίνια: Προστατεύουν από ασθένειες που ούτε καν φαντάζεστε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μανταρίνια είναι από τα πιο διαδεδομένα φρούτα στην Ελλάδα. Καταναλώνονται από όλους μας και κάνουν καλό στην υγεία μας!

Μανταρίνια: Η αρχή

Η ιστορία τους ξεκινά πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Εικάζεται πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν.

Εκτός από πολύ γευστικά, είναι και πολύτιμος φρουρός της υγείας: πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και προστατευτική δράση έναντι του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Τα μανταρίνια παρέχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την πρόληψη της αρθρίτιδας, του κρυολογήματος κ.α.

6 λόγοι να τρώτε μανταρίνια

Περιέχουν επίσης νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο αλλά και φυτικές ίνες.

Μανταρίνια: Ποικιλίες

Τα ονόματα πολλών ειδών μανταρινιού συγχέονται μεταξύ τους, γι’ αυτό θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων με διαφορετικό όνομα, που στην ουσία είναι τα ίδια.

Κλημεντίνες: Είναι τα πιο μικρά μανταρίνια με έντονα πορτοκαλιά φλούδα. Η γλυκιά και αρωματική γεύση τους και το γεγονός ότι δεν έχουν κουκούτσια τα κάνει πιο δημοφιλή από όλες τις ποικιλίες μανταρινιών.

Μανταρίνια-πορτοκάλια: Συνήθως τα βρίσκουμε σε κονσέρβα.

Satsuma: Μεγάλα από την Ιαπωνία που έχουν χαλαρή φλούδα και ξινή αλλά δροσιστική σάρκα.

Ortanique: Λέγονται και «μέλια» λόγω της υπέροχης γλυκιάς γεύσης τους.

Tangelo: Έχουν ακανόνιστο σχήμα και δροσερή ξινή γεύση που θυμίζει πορτοκάλι.

Minneola: Άλλο ένα υβρίδιο μανταρινιού με γκρέιπφρουτ που ξεχωρίζει από το έντονο φούσκωμα που έχει η φλούδα του.

μανταρίνια υγειά

Μανταρίνια: Σωστή συντήρηση

Τα μανταρίνια δε διατηρούνται όσο τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, μπορείτε όμως να τα αφήσετε στο ψυγείο για μία έως δυο εβδομάδες. Ωστόσο, προσπαθήστε να τα καταναλώσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Όλες οι ποικιλίες μανταρινιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν όπως τα πορτοκάλια. Απλά καθαρίστε τα με υγρό απορροφητικό πανί έτσι ώστε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά στην επιφάνεια, κερί … κλπ.

Ο χυμός μανταρινιού είναι ένα υγιεινό δροσιστικό ποτό, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται σε σιρόπια, σάλτσες, μαρινάδες κλπ.

Επιπλέον μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια μαρμελάδα.

Ένα μέτριο μανταρίνι (88 γρ.) περιέχει:

οφέλη στα μανταρίνια

Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πριν την κατανάλωση πως πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share