Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Σώζει ζωές: Αυτό το χάπι «σκοτώνει» τον όγκο στον εγκέφαλο

Το κάνει ευάλωτο και αντιμετωπίσιμο!

20 Οκτωβρίου 2021 20:21
Σώζει ζωές: Αυτό το χάπι «σκοτώνει» τον όγκο στον εγκέφαλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο όγκος στον εγκέφαλο είναι από τις πιο σκληρές περιπτώσεις καρκίνου, σκοτώνοντας ουκ ολίγους καθημερινά, αν και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής του, με ένα χάπι να φαίνεται πως μπορεί να τον καταπολεμήσει.

Το φάρμακο αυτό φαίνεται πως είναι το Ταλζένα, ικανό να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει ήδη, άλλωστε, θεραπεία για άλλες μορφές της ασθένειας με το συγκεκριμένο χάπι, προλαμβάνοντας τα καρκινικά κύτταρα και σκοτώνοντάς τα, με τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου στο κεφάλι να είναι συγκεκριμένα.

Χάπι για τον καρκίνο στον εγκέφαλο

Πώς ένα φάρμακο κάνει πιο... ευάλωτο τον καρκίνο

Οι θεραπείες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες για αυτή τη μορφή της ασθένειας, με τον Σίμον Βίνσεντ, διευθυντή έρευνας σε φιλανθρωπικό οργανισμό για τον καρκίνο του μαστού να λέει, ότι χρειάζεται οπωσδήποτε τρόπο αντιμετώπισής της, αφού 35.000 περίπου άνθρωποι στη Βρετανία να ζουν με καρκίνο δευτέρου βαθμού στο μαστό, μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Αναφορικά με το Ταλζένα, όμως, επεσήμανε πως το πρότζεκτ αυτό προχωρά αρκετά καλά για όσους χρειάζονται απεγνωσμένα μια λύση, ενώ η καθηγήτρια Λέονι Γιανγκ του κολλεγίου του Σέρτζιονς, επικεφαλής της έρευνας, πρόσυεσε πως το Ταλζένα μπορεί να κάνει αυτό τον όγκο πιο ευάλωτο και αντιμετωπίσιμο.

Εγγύηση υγείας: Η πιο γνωστή ελληνική τροφή που «αποτελειώνει» τον καρκίνο

Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί στις μέρες μας και η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο, με ένα ελληνικό τρόφιμο να βοηθά σε σπουδαίο βαθμό, όπως και μια άλλη συνήθεια στη γυμναστική.

Το ελαιόλαδο είναι μια κλασική υπερτροφή πλούσια σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά λιπαρά. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και θα μπορούσαμε εύκολα να το χαρακτηρίσουμε «δώρο» της φύσης.

Πέρα από την ήδη γνωστή προληπτική του δράση απέναντι στην καρδιοπάθεια, ο «υγρός χρυσός» φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, το ελαϊκό οξύ, το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου, δρα προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Molecular Biology, υποδεικνύει ότι το ελαϊκό οξύ αποτρέπει την πρωτεΐνη MSI2 των κυττάρων να μπλοκάρει την παραγωγή του miR-7 (microRNA-7), ενός μορίου που βρίσκεται στον εγκεφαλικό ιστό και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων πρωτεϊνών. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το miR-7 μπορεί να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του πιο γρήγορα εξελισσόμενου και πιο θανατηφόρου καρκίνου του εγκεφάλου, που ονομάζεται γλοιοβλάστωμα. Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι το ελαϊκό οξύ προωθεί την παραγωγή του miR-7, οδηγώντας έναν υπάρχοντα καρκινικό όγκο σε συρρίκνωση.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελευρωπαΐνη, μια φαινολική ένωση του ελαιόλαδου, αποτρέπει τα καρκινικά κύτταρα να αποσπαστούν από το γλοιοβλάστωμα, εμποδίζοντας έτσι τις μεταστάσεις.

«Αν και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο στον εγκέφαλο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ υποστηρίζει την παραγωγή μορίων που καταστέλλουν τον καρκίνο, όπως έδειξαν δοκιμές σε κύτταρα στο εργαστήριο» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Gracjan Michlewski.

Τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα των ερευνητών έρχονται να συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην εγκεφαλική λειτουργία. Μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο βοηθά να διατηρηθεί η νοητική οξύτητα και η μνήμη ακόμη και μετά την ηλικία των 70 ετών.

Ελαιόλαδο και καρκίνος

Οι άλλες ευεργετικές ικανότητες του ελαιολάδου

Το Ελαιόλαδο, ο χυμός της ελιάς είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και με φυσική επεξεργασία. Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του.

Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Αποτελεί τη βασική πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή. Όπως όλα τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρείται φιλικό, για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Η σύνθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία και τον οργανισμό.

Η ακριβής επίδραση του ελαιολάδου στο ρίσκο εμφάνισης ή πρόληψης στεφανιαίων νοσημάτων δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Σε ορισμένες μελέτες κοορτής, η κατανάλωση ελαιολάδου έχει συσχετισθεί με μείωση του ρίσκου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπάρχουν όμως και μελέτες που δεν καταλήγουν σ' αυτό το συμπέρασμα. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η κατανάλωση ελαιολάδου είναι συνδεδεμένη:

  • με την βελτίωση ορισμένων δεικτών ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης,
  • με μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και γλυκόζης στο αίμα,
  • με μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και
  • με αντιπηκτικές ιδιότητες

Η αντιφλεγμονώδης επίδραση του ελαιολάδου στον οργανισμό αποδίδεται στις περιεχόμενες πολυφαινόλες. Επιστήμονες έχουν προτείνει πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν την αντιφλεγμονώδη δράση των πολυφαινολών. Στους μηχανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται

  • μειωμένη παραγωγή μορίων μεταφορέων, τα οποία – σε περίσσεια- μπορούν να προωθούν διάφορες φλεγμονές . Τέτοια μόρια είναι η αλφα - TNF, ή βήτα - 1 - Ιντερλευκίνη , η βήτα – 2 - θρομβοξάνη και το βήτα – 4 - λευκοτριένιο.
  • Παρεμπόδιση της δράσης προ- φλεγμονοδών ενζύμων όπως η 1 - κυκλο – οξυγενάση και η 2 – κυκλο – οξυγενάση
  • Μειωμένη σύνθεση ενζύμων που προωθούν την δράση της συνθάσης του νιτρικού οξειδίου

Σε άτομα με καρδιακή νόσο , έχει φανεί ότι το ελαιόλαδο χάρη στις πολυφαινόλες του συμβάλλει στην μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). [ η CRP είναι δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της πιθανότητας εκδήλωσης φλεγμονής]. Έχει επίσης αναφερθεί, ότι το ελαιόλαδο μειώνει την δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονικού οξέος. Ο κύκλος του αραχιδονικού θεωρείται ότι υποκινεί φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του ελαιολάδου δεν απαιτούν την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων. Φαίνεται ότι η πρόσληψη 1-2 κουταλιών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου συνδέονται με σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη ελαιολάδου (ή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στο ελαιόλαδο) και στην πρόληψη από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως μαστού και παχέος εντέρου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share