Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Το «ασήμαντο» σύμπτωμα που έχετε και μπορεί να σας κάνει ζημιά

Αν το εντοπίσετε, τότε τρέξτε άμεσα στο γιατρό

19 Οκτωβρίου 2021 21:47
Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Το «ασήμαντο» σύμπτωμα που έχετε και μπορεί να σας κάνει ζημιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος στο λεπτό έντερο είναι μια από τις περιπτώσεις, που συχνά συναντάμε στην εν λόγω ασθένεια, έχοντας και συμπτώματα, που εν μέρει μπορεί να αγνοούμε.

Ο καρκίνος στο λεπτό έντερο ξεκινά όταν τα κύτταρα στο λεπτό έντερο αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Το λεπτό έντερο είναι μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα (ΓΣ), γνωστός και ως πεπτικός σωλήνας. Ο γαστρεντερικός σωλήνας επεξεργάζεται τα τρόφιμα για να πάρετε ενέργεια και καθαρίζει το σώμα από στερεά απόβλητα.

Παρόλο που το λεπτό έντερο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, οι καρκίνοι του λεπτού εντέρου είναι πολύ λιγότερο συχνοί από τους περισσότερους άλλους τύπους καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου και του οισοφάγου, τη στιγμή που υπάρχει αισιοδοξία για την εύρεση εμβολίου.

Καρκίνος στο λεπτό έντερο συμπτώματα

Τα «ύπουλα» συμπτώματα»

Τα συμπτώματα του καρκίνου του λεπτού εντέρου είναι συχνά ασαφή και μπορεί να έχουν άλλες, πιο συχνές αιτίες. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι συχνά περνούν τουλάχιστον αρκετοί μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση του καρκίνου.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που έχει ο καρκίνος στο λεπτό έντερο είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία και έμετος
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Αδυναμία και αίσθημα κόπωσης
  • Σκουρόχρωμα κόπρανα (από αιμορραγία στο έντερο)
  • Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)

Συχνά, το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του στομάχου. Αυτός ο πόνος συνοδεύεται συχνά από κράμπες στο στομάχι και μπορεί να μην είναι σταθερός. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει ή να επιδεινωθεί μετά το φαγητό.

Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο. Εάν ο όγκος γίνει αρκετά μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, κατά την οποία το έντερο είναι εντελώς μπλοκαρισμένο και τίποτα δεν μπορεί να περάσει. Αυτό οδηγεί σε πόνο με έντονη ναυτία και έμετο.

Σπάνια, ένας καρκίνος θα προκαλέσει μια τρύπα (διάτρηση) στο τοίχωμα του εντέρου. Αυτή η τρύπα αφήνει το περιεχόμενο του εντέρου να χυθεί στην κοιλιά. Τα συμπτώματα της διάτρησης μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνικό έντονο πόνο, ναυτία και έμετο.

Μερικές φορές ένας όγκος αρχίζει να αιμορραγεί στο έντερο. Εάν η αιμορραγία είναι αργή, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Εάν η αιμορραγία είναι ταχεία, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν μαύρα και το άτομο μπορεί να αισθανθεί ζάλη ή ακόμη και να λιποθυμήσει.

Λιγότερο συχνά, ένας όγκος στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου) μπορεί να προκαλέσει ίκτερο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο όγκος μπλοκάρει τον χοληδόχο πόρο, κάτι που μπορεί να αποτρέψει το περιεχομένο του ήπατος να εισέλθει στο έντερο.

Αυτά τα προβλήματα προκαλούνται συχνότερα από άλλα πράγματα εκτός από τον καρκίνο. Εντούτοις, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν, ενημερώστε τον γιατρό σας για να βρείτε την αιτία, ώστε να αντιμετωπιστεί, εάν χρειαστεί.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share