Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πατάτες «δολοφόνοι» - Έχουν δηλητήριο και καταναλώνονται από όλους

Μεγάλη προσοχή

18 Οκτωβρίου 2021 11:58
Πατάτες «δολοφόνοι» - Έχουν δηλητήριο και καταναλώνονται από όλους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως οι πατάτες, μπορούν να περιέχουν δηλητήριο, και η συγκέντρωσή του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο.

Είναι ήδη γνωστό ότι και οι ντομάτες μπορούν να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι η πατάτα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Τι περιέχει και τι μπορείτε να κάνετε;

Η πατάτα περιέχει τη χημική ουσία glycoalkaloid η οποία, όταν ο καρπός πολλαπλασιάζεται, γίνεται άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να απορρίπτονται οι πράσινες πατάτες και αυτές που έχουν βγάλει φύτρες να βγαίνουν εντελώς και όχι να κόβετε μόνο το μέρος εκείνο του καρπού που έχει χαλάσει.

Οι πατάτες που έχουν εκτεθεί σε φως και έχουν αρχίσει να πρασινίζουν, μπορούν να παρουσιάσουν συγκεντρώσεις σολανίνης και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αν και το πράσινο χρώμα στο φλούδι της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης ( η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της χλωροφύλλης δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Πατάτες «δολοφόνοι»

Τι θα συμβεί αν τις καταναλώσετε;

Εάν καταναλώσετε αρκετό από το πράσινο τμήμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους, παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ακόμα και θάνατο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 8 έως 12 ώρες μετά από την κατάποση, αλλά μπορούν να εμφανιστούν τόσο γρήγορα όπως 30 λεπτά μετά από την κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε σολανίνη.

Βάζετε τις πατάτες σε νερό που βράζει; Σταματήστε το αμέσως!

Οι πατάτες είναι ένα από τα φαγητά που τρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Αν πάντως προτιμάτε τις βραστές πατάτες, θα πρέπει να προσέξετε την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τις φτιάξετε. Ειδικά αν ρίχνετε τις πατάτες σε νερό που βράζει.

Αν θέλετε να είναι ομοιόμορφα βρασμένες τότε καλό είναι να τις βάλετε σε κρύο νερό και μετά την κατσαρόλα στην κουζίνα. Ενώ, με τον τρόπο που μπορείτε να δείτε εδώ θα μπορέσετε να τις μαγειρέψετε στο λεπτό!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share