Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο Pfizer: Δυσάρεστα νέα για όσους εμβολιάστηκαν - Οι νέες ανακοινώσεις

Τι έδειξαν οι ανακοινώσεις δύο νέων μελετών για την ανοσία

15 Οκτωβρίου 2021 22:04
Εμβόλιο Pfizer: Δυσάρεστα νέα για όσους εμβολιάστηκαν - Οι νέες ανακοινώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες από το Ισραήλ και το Κατάρ δείχνουν ότι η ανοσία έναντι της Covid-19 μετά από δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer αρχίζει να μειώνεται μετά από περίπου δύο μήνες όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο παραμένει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο άκρως αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου νοσηλείας, βαριάς νόσου και θανάτου.

Οι νέες έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το CNN, φαίνεται να ενισχύουν την άποψη ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης έναντι του κορωνοϊού.

Η ισραηλινή μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε 4.868 υγειονομικούς στο Ιατρικό Κέντρο Sheba εμφάνιζαν ταχεία μείωση τους πρώτους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση (και με πιο αργό ρυθμό στη συνέχεια), ιδίως σε άνδρες, στους άνω των 65 ετών και σε άτομα με ανοσοκαταστολή.Ενώ, μία Ελληνίδα εκπαιδευτικός ξέσπασε μέσω social media για την παρενέργεια την οποία υπέστη μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού με το σκεύασμα της Pfizer, μια παρενέργεια που την έστειλε στη ΜΕΘ.

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν σημαντικά χαμηλότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, στους άνω των 65 από ό,τι στους 18 έως 45 ετών, καθώς και σε εκείνους με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η ανοσία διαρκεί περισσότερο στους εμβολιασμένους από ό,τι σε εκείνους που έχουν φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19.

Εμβόλιο Pfizer

Εμβολιο Pfizer: Η ανοσία είναι ακόμη ισχυρότερη σε όσους ανάρρωσαν και αργότερα εμβολιάστηκαν

Η δεύτερη έρευνα από το Κατάρ βρήκε ότι η προστασία του εμβολίου έναντι της πιθανότητας οποιασδήποτε λοίμωξης Covid-19 ανεβαίνει γρήγορα μετά την πρώτη δόση και κορυφώνεται στο 77,5% τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, ενώ στη συνέχεια σταδιακά εξασθενεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξασθένηση φαίνεται να επιταχύνεται τον τέταρτο μήνα και να πέφτει έως το 20% μετά από πέντε έως επτά μήνες.

Η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης από ό,τι έναντι της ασυμπτωματικής, αλλά η εξασθένηση της προστασίας συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις. Από την άλλη, όμως, η προστασία έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται γρήγορα και φθάνει το 96% ή και περισσότερο τους πρώτους δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, παραμένοντας σε αυτό το υψηλό επίπεδο για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μειούμενη προστασία του εμβολίου έναντι της πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό εν μέρει οφείλεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πλήρως εμβολιασμένων, οι οποίοι συνήθως έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και τηρούν πλέον λιγότερα μέτρα προφύλαξης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share