Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Μακαρόνια χωρίς γλουτένη: Σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ζυμαρικά;

Θα τα λατρέψεις!

13 Οκτωβρίου 2021 15:14
Μακαρόνια χωρίς γλουτένη: Σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ζυμαρικά;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν ο γιατρός σας διέγνωσε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, τότε μάλλον η αποχή από τη γλουτένη θα είναι το επόμενο βήμα σας. Είναι γνωστό ότι τα ζυμαρικά κατατάσσονται στα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν παραλλαγές τους που είναι ελεύθερα αυτής. Επομένως, σας δίνεται η επιλογή να συνεχίσετε άφοβα την κατανάλωση των αγαπημένων σας ζυμαρικών, ενώ παράλληλα αποφεύγετε τη γλουτένη! Ωστόσο δείτε 5+1 κόλπα για πιο υγιεινά ζυμαρικά στο τραπέζι σας!

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Τα κοινά ζυμαρικά παράγονται απο σιμιγδάλι ενώ αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη παράγονται από ρύζι και καλαμπόκι. Ωστόσο, δεν διαφέρουν γευστικά ή θερμιδικά, ενώ η βασική τους διαφορά είναι ότι περιέχουν ελαφρώς μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου. Επομένως, για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών, μπορείτε να τα συνδυάσετε με κρέας ή τυρί και ταυτόχρονα να μειώσετε σημαντικά και το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματός σας!

Τα ποσοστά εμφάνισης της κοιλιοκάκης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν συχνότερα την πάθηση. Αν λοιπόν βρίσκεστε στο 1% των ατόμων που παρουσιάζουν σήμερα ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη τότε τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι η ιδανική λύση για εσάς!

Σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ζυμαρικά;

Πρόκειται για ζυμαρικά που δεν περιέχουν γλουτένη, αφού δεν προέρχονται από το σιμιγδάλι, τους σπασμένους δηλαδή κόκκους του σκληρού σιταριού, όπως τα κλασικά ζυμαρικά. Στόχος τους είναι η διατήρηση της υπέροχης γεύσης των κλασικών ζυμαρικών, χωρίς όμως την παρουσία γλουτένης, της αποθηκευτικής πρωτεΐνης του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και της βρώμης.

Βασικό τους συστατικό μπορεί να αποτελεί το ρύζι και το καλαμπόκι και σπανιότερα η σόγια ή ακόμη και το φαγόπυρο.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ζυμαρικά

  • περιέχουν ίδια ποσότητα θερμίδων και λιπαρών και
  • ελαφρώς μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου
  • Τα άτομα που γυμνάζονται και ελέγχουν την πρόσληψη πρωτεΐνης μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, το τυρί, το ψάρι και το κοτόπουλο, ώστε να αναπληρώσουν την ποσότητα πρωτεΐνης, με βάση τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, λόγω της απουσίας σιδήρου, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου από άλλες πηγές, ιδιαίτερα εάν είστε γυναίκα, όπως το κρέας, το συκώτι, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα σε σίδηρο τρόφιμα.

 Μακαρόνια χωρίς γλουτένη: Σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ζυμαρικά;

Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η βιομηχανία των τροφίμων καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσει το χρόνο μαγειρέματος, τη θρεπτική αξία και τη γεύση τους, απαλλάσσοντάς τα ταυτόχρονα, από την γλουτένη που χρειάζεται να αποφεύγει ένας πάσχων με κοιλιάκη. Ο χρόνος μαγειρέματος και η γεύση δε διαφέρουν ιδιαίτερα από τα αντίστοιχα με γλουτένη.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί, ότι ανάλογα με το βασικό συστατικό από το οποίο προέρχονται, διαφοροποιείται και ο γλυκαιμικός τους δείκτης, με πιο αυξημένες τιμές όταν προέρχονται από ρύζι και μικρότερες όταν προέρχονται από καλαμπόκι ή μείγμα καλαμποκιού και ρυζιού. Για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την αύξηση της γλυκόζης, προτιμήστε να τα συνδυάσετε σε γεύμα με κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι ή το κρέας.

Σε ποιους απευθύνονται τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη;

Bασικός καταναλωτής των προϊόντων αυτών είναι όσοι πάσχουν από μια ασθένεια που ονομάζεται «κοιλιοκάκη» ή «δυσανεξία στη γλουτένη». Μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε καταστροφή του βλενογόννου, διαταράσσοντας την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή, με κίνδυνο τον χρόνιο υποσιτισμό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share