Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Λεμφικό μασάζ - Μπότες αποκατάστασης – Μπότες αποθεραπείας: αποφόρτιση, αποθεραπεία και βελτίωση ποιότητας ζωής!

14 Οκτωβρίου 2021 10:00
Λεμφικό μασάζ - Μπότες αποκατάστασης – Μπότες αποθεραπείας: αποφόρτιση, αποθεραπεία και βελτίωση ποιότητας ζωής!

Η θεραπεία συμπίεσης - ΛΕΜΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ (με ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ), ως μέθοδος λεμφικής παροχέτευσης, συμπιέζει και αποσυμπιέζει ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλει στην αποθεραπεία σε μετατραυματικό ή μετεγχειρητικό στάδιο και αποστραγγίζει τις τοξίνες και τα μεταβολικά απόβλητα του οργανισμού. Με ποιον τρόπο βελτιώνει την ποιότητα ζωής;

Η συνύπαρξη και ταυτόχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας και της φυσικής κατάστασης, προσφέρει αναμφίβολα ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες εφευρέσεις. Ποιος να το φανταζόταν παλιότερα, ότι στο μέλλον θα βλέπαμε σούπερ σταρ των σπορ, επαγγελματίες αθλητές ή απλούς ανθρώπους, να χαλαρώνουν, φορώντας κάτι που μοιάζει με διαστημική στολή; Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να πάνε στο φεγγάρι ή σε κάποια αποστολή στον Άρη. Πρόκειται απλά για άτομα που είτε αναρρώνουν από κάποια επέμβαση, είτε αποφορτίζουν το σώμα τους από την τελευταία προπόνηση και προετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού τους φορώντας ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΜΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Τι είναι όμως αυτά τα περίεργα κοστούμια ή εάν θέλετε παντελόνια, τα οποία κάνουν όσους τα φορούν, να μοιάζουν με πρωταγωνιστές από κάποια sci-fi ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ;

Ονομάζονται ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ή αλλιώς ΜΠΟΤΕΣ ΠΡΕΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Αν και τα ίδια τα κοστούμια είναι περίπλοκα, ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι απλό, καθώς συμπιέζουν και αποσυμπιέζουν, ενθαρρύνουν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Πρόκειται για ΣΥΣΚΕΥΗ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΜΑΣΑΣ που ασκεί πίεση στα κάτω άκρα (ή και στα άνω άκρα με το κατάλληλο εξάρτημα), ώστε να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και να διατηρήσει το λεμφικό υγρό που ρέει μέσω του σώματος. Η συνεπής ροή αίματος βοηθά στη χαλάρωση των μυών, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που υποφέρουν από προβλήματα κινητικότητας ή αναρρώνουν από άλλες ιατρικές παθήσεις ή ακόμα και από έντονη προπόνηση. Οι ΜΠΟΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ βοηθούν τη ροή του λεμφικού υγρού να αποστραγγίζει τις τοξίνες και τα μεταβολικά απόβλητα από το σώμα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Το μασάζ διαχρονικά θεωρείται η κορυφαία λειτουργία αποσυμπιεστής του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το λεμφικό μασάζ αντί να γίνεται με την τεχνική των μαλάξεων από ειδικούς θεραπευτές με τα χέρια, πραγματοποιείται μέσω μιας συσκευής λεφικού μασάζ τελευταίας ιατρικής τεχνολογίας. Δεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πιο έντονα την εμφάνισή της, η πρεσσοθεραπεία (compression therapy) βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και 10ετίας.

ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΧΡΗΣΗ

Η θεραπεία συμπίεσης ή πρεσσοθεραπεία, ως μέθοδος λεμφικής παροχέτευσης, εφαρμόζεται σε:

  • Περιπτώσεις οιδήματος (πρήξιμο) σε μετατραυματικό και μετεγχειρητικό στάδιο.
  • Έλλειψη κίνησης από χρόνιες φλεγμονές.
  • Ως μέσο αποκατάστασης μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα, καταπολεμώντας το αίσθημα κόπωσης.
  • Ως απλή αποτοξίνωση.
  • Απώλεια βάρους σε συνδυασμό με ενεργοποίηση μεταβολισμού.
  • Καταπράυνση δυσφορίας, κόπωσης ή σε όσους υποφέρουν από κατακράτηση υγρών.
  • Γυναίκες με έντονες ορμονικές διαταραχές (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, εμμηνόπαυση).
  • Γυναίκες που έχουν πρόβλημα κυτταρίτιδας.
  • Όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο, αλλά που δεν κάνουν σχεδόν καθόλου σωματική κίνηση.
  • Όσους απλά ενδιαφέρονται για το ευ ζην, την αντιγήρανση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.
  • ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ.

20 λεπτά πρεσσοθεραπείας ως μέσο αποκατάστασης μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα, όπως αγώνας/ προπόνηση, παρέχει ανακούφιση από το αίσθημα της κόπωσης και του μυϊκού σπασμού.

πρεσσοθεραπεία με μπότες αποκατάστασης

ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Μία καλή συνεδρία μασάζ είναι ο τέλειος τρόπος για να ανακάμψετε από τις φυσικές απαιτήσεις μιας ημέρας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό και εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσει η χρήση μιας συσκευής αποκατάστασης (όπως οι ΜΠΟΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ).

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, μειώνοντας τη βαρύτητα και τις αισθήσεις πόνου. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος φέρνει ανακούφιση και επιταχύνει την αποκατάσταση απο τραυματισμούς για όσους αναρρώνουν από τραύμα, χειρουργική επέμβαση και καθημερινή φθορά.
  • Εμποδίζει τη συσσώρευση λεμφικού υγρού και το ΛΕΜΟΙΔΗΜΑ. Το σώμα διατηρείται σε άριστη κατάσταση, όταν οι τοξίνες και τα μεταβολικά απόβλητα απομακρύνονται με συνέπεια μέσω της ροής της λέμφου.
  • Η ανακούφιση που προσφέρεται στους χρήστες, βοηθά στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν πιο παραγωγικές ζωές. Το να μπορείς να διαχειριστείς την ασθένειά σου από το σπίτι, μειώνει το άγχος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή του.
  • Βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Η μείωση του υγρού που συσσωρεύεται στα πόδια και το σώμα, θα αυξήσει την κινητικότητα και θα προστατεύσει τους μύες, τον συνδετικό ιστό και τις φλέβες από περαιτέρω ζημιές.
  • Τονώνει το δέρμα, διεγείροντας τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

physiomart αποθεραπεία

Ποιοι και που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ΜΠΟΤΕΣ ΠΡΕΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Οι συσκευές πρεσσοθεραπείας (compression boots) βρίσκονται κυρίως σε νοσοκομεία και κέντρα φυσικοθεραπείας. Οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τραυματισμό ή όσοι ακολουθούν κάποιο είδος άσκησης, είναι οι πιο συνηθισμένοι χρήστες τους. Επαγγελματίες αθλητές που κάνουν εξαντλητικές προπονήσεις, τις χρησιμοποιούν ως μέρος της αποκατάστασής τους. Η χρήση αυτών των συσκευών βοηθά ώστε να επιστρέψει το σώμα στη βέλτιστη μορφή του.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ολυμπιακή ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί τέτοια μηχανήματα για τη χρήση των αθλητών πριν και μετά την προπόνηση. Επίσης, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και έχουν περιορισμένη κινητικότητα, επωφελούνται από τη χρήση. Γενικότερα, οι μπότες αποκατάστασης που διατίθενται στην αγορά, είναι φορητές. Οποιοσδήποτε θελήσει, μπορεί να την πάρει μαζί του και να τη χρησιμοποιήσει απευθείας, οπουδήποτε θέλει. Υπάρχουν ακόμα και μοντέλα με μπαταρία για να μη χρειάζεται να ψάχνετε κάποια πρίζα. Επιπλέον υπάρχουν και μοντέλα που συνδυάζουν την πρεσσοθεραπεία με κρυοθεραπεία (ΜΠΟΤΕΣ ΚΡΥΟΘΡΑΠΕΙΑΣ) !!

Η πρεσσοθεραπεία (compression) είναι μία θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιείται όλον τον χρόνο, χωρίς κανέναν περιορισμό. Αφορά μία διαδικασία που δεν έχει καθόλου πόνο, ενώ δεν υπάρχει τίποτα που να πρέπει κάποιος να προσέξει μετά τη συνεδρία. Πρακτικά, μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις θεραπείες του ιατρείου και για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται η λήψη μίας σειράς θεραπειών, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ατομικές ανάγκες. Οι εβδομαδιαίες θεραπείες συνιστώνται για την επίτευξη εξατομικευμένων αποτελεσμάτων, ενώ στο σπίτι μπορεί να γίνεται άφοβα χρήση των συσκευών, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει μία συνεννόηση-κατεύθυνση από κάποιον φυσικοθεραπευτή ή γιατρό.

Για καλύτερη αποθεραπεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και προϊόντα μασαζ όπως ένα πιστόλι μασαζ (massage gun) συνδυαστικά με τις μπότες.

* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr.

* Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Καραμάνος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share