Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή με τον προστάτη! Ασθένειες και συμπτώματα που πρέπει να σας «θορυβήσουν»

Δώστε βάση

10 Οκτωβρίου 2021 15:08
Προσοχή με τον προστάτη! Ασθένειες και συμπτώματα που πρέπει να σας «θορυβήσουν»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο προστάτης είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι ένας αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα, το όργανο δηλαδή που μεταφέρει τα ούρα.

Ο προστάτης παράγει ένα υγρό που όχι μόνο προστατεύει αλλά και εμπλουτίζει το σπέρμα. Στους νεότερους άνδρες έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού, αλλά συνήθως αυξάνεται σε μέγεθος καθώς γερνούν.

Η πιο γνωστή, σοβαρή πάθηση που συνδέεται με τον προστάτη είναι φυσικά ο καρκίνος. Γνωρίζατε, όμως, ότι δεν είναι και η μοναδική ασθένεια που συνδέεται με αυτόν;

Δείτε ποιες άλλες ασθένειες προκαλούνται από πρόβλημα στον προστάτη και μάθετε τα συμπτώματα που πρέπει να σας «θορυβήσουν»

  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ή διογκωμένος προστάτης

Είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ούρηση. Το άτομο είτε δεν μπορεί να ουρήσει ομαλά, είτε παρουσιάζει συμπτώματα συχνοουρίας, ιδιαίτερα τη νύχτα.

  • Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Εκτός από την διόγκωση του προστάτη, αυτή η πάθηση προκαλεί πυρετό, ρίγη και πόνο. Μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα σας, ή μπορεί να αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση.

  • Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Είναι βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη, η οποία επαναλαμβάνεται/επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευθεί δια παντός και μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή.

  • Χρόνια προστατίτιδα (σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου)

Μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στην περιοχή της βουβωνικής χώρας ή στο άκρο του πέους. Η εκσπερμάτιση μπορεί να είναι επώδυνη και μπορεί να νιώθετε ότι πρέπει να ουρείτε συχνά, αλλά σας είναι δύσκολο τελικά να ουρήσετε.

Όλες οι προαναφερθείσες παθήσεις συνδέονται κατά κανόνα με την διόγκωση του προστάτη (υπερπλασία) και έχουν παρεμφερή συμπτώματα. Αυτά είναι τα εξής:

  • Συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Ξαφνική επιθυμία για ούρηση
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή αργή ροή των ούρων
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
  • Επώδυνη εκσπερμάτιση
  • Δυσκολία στην στύση του πέους
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πρόκειται σε γενικές γραμμές για παθήσεις που θα σας προκαλέσουν μεν δυσφορία, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνες.

Ωστόσο, εκτός από εξετάσεις για αυτές τις κοινές ασθένειες, ο γιατρός σας είναι πολύ πιθανό να σας εξετάσει και για καρκίνο του προστάτη. Τέτοιες εξετάσεις περιλαμβάνουν το υπερηχογράφημα και εξετάσεις για την εκτίμηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.

Συνιστάται όλοι οι άνδρες ηλικίας κάτω των 75 ετών να κάνουν το τεστ PSA σε ετήσια βάση για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του προστάτη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share