Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κρατάτε το φτέρνισμά σας; Δεν έχετε ιδέα από τι κινδυνεύετε

Δεν είναι τελικά τόσο αθώο...

7 Οκτωβρίου 2021 13:28
Κρατάτε το φτέρνισμά σας; Δεν έχετε ιδέα από τι κινδυνεύετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το φτέρνισμα δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι ευχάριστο και, αρκετές φορές, επιλέγουμε να το κρατήσουμε, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.

Το ταμπού υπάρχει έντονα για το να φτερνιζόμαστε δημοσίως, κάτι που για πολλούς θεωρείται αγενές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βέβαια, είναι ευγενές και σύνηθες ένας άνθρωπος να φτερνίζεται, είτε στον αγκώνα του είτε σε σε ένα χαρτομάντηλο. Αφήστε, μάλιστα, που φτάνει στο σημείο να γίνεται... ερωτικό. Στην εποχή αυτή, δε, αν αναπτύξετε αρκετά φτερνίσματα, καλό είναι να κάνετε τεστ για κορωνοϊό.

Εξαιτίας των προκαταλήψεων αυτών, πάντως, προσπαθούμε αρκετές φορές να κρατήσουμε το φτέρνισμα. Μπορεί, όμως, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, από προσωρινούς τραυματισμούς μέχρι μόνιμα προβλήματα.

Φτέρνισμα και κράτημα

Τα προβλήματα του να κρατάτε το φτέρνισμα

Το φτέρνισμα, άλλωστε, μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όπου ένας άνδρας έπαθε ρήξη στο λαιμό του και δυσκολευόταν να μιλήσει ή να καταπιεί, επειδή προσπάθησε να κρατήσει το φτέρνισμά του.

Ο 34χρονος, βέβαια, είναι μια σπάνια περίπτωση ασθενούς από ένα τέτοιο περιστατικό, με τους γιατρούς να λένε πως με το να κρατάμε το φτέρνισμά μας, μπλοκάρουμε το στόμα και τη μύτη μας, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι πιθανό, δε, να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, που φτάνουν έως και στο εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Η εξήγηση για αυτό, φυσικά, έγκειται στο ότι τα υγρά του φτερνίσματος μένουν στη μύτη και το στόμα και, αν κάνουμε το λάθος, μπορεί ακόμη να χάσουμε μέρος της ακοής ή άλλων αισθήσεων. Είναι πιθανό, επίσης, να σπάσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, αφού σταματάτε ξαφνικά τη δυνατή ταχύυητα του φτερνίσματος. Παράλληλα, το κράτημα αυτό είναι ικανό να οδηγήσει σε κατάρρευση των πνευμόνων.

Κάπως έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να σταματήσετε το φτέρνισμά σας, καλό είναι να αναλογιστείτε τους κινδύνους, όσο σπάνιοι κι αν είναι...

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share