Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Moderna: Σταματά το εμβόλιο σε νεαρούς άνδρες - Η παρενέργεια που παρουσιάσθηκε

Έκτακτες ανακοινώσεις

7 Οκτωβρίου 2021 12:59
Moderna: Σταματά το εμβόλιο σε νεαρούς άνδρες - Η παρενέργεια που παρουσιάσθηκε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά τη Σουηδία και τη Δανία, καi η Φινλανδία αναστέλλει τον εμβολιασμό σε νέους με το σκεύασμα της Moderna κατά του κορωνοϊού. Ενώ, τρεις νεκρούς έχουν αφήσει πίσω της στην Ιαπωνία αλλοιωμένη παρτίδα του εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό.

Συγκειρμένα, όπως ανακοίνωσε το φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, η χρήση του εμβολίου της Moderna για τους άνδρες κάτω των 30 ετών θα ανασταλεί, καθώς παρουσιάζει μία σπάνια καρδιακή παρενέργεια.

Η Σουηδία και η Δανία σταμάτησαν, από χθες, τη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 σε νέους ανθρώπους, έπειτα από αναφορές για πιθανές σπάνιες παρενέργειες.

Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν αύξηση της φλεγμονής του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) και φλεγμονή του περικαρδίου (περικαρδίτιδα), ειδικά μετά τη δεύτερη δόση, όπως έγραψε το Politico.

«Η σχέση είναι ιδιαίτερα σαφής όταν πρόκειται για το εμβόλιο Spikevax της Moderna, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική υπηρεσία υγείας. Πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος να επηρεαστεί κάποιος είναι πολύ μικρός».

Στη Σουηδία η παύση χορήγησης του εμβολίου της Moderna επηρεάζει άτομα που γεννήθηκαν το 1991 ή αργότερα. Στη Δανία, όλοι οι άνθρωποι κάτω των 18 ετών δεν θα κάνουν πια το εμβόλιο Moderna, ανακοίνωσε η υγειονομική Αρχή της χώρας.

Σταματά το εμβόλιο της Moderna σε νεαρούς άνδρες

Όσοι είχαν ήδη την κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna δεν θα λάβουν και τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Ο Σάλμινεν διευκρίνισε ότι προληπτικά η Φινλανδία θα χορηγεί στα αγόρια και στους νεαρούς άνδρες μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Ένας εκπρόσωπος της Moderna δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις αποφάσεις των σουηδικών και των δανέζικων ρυθμιστικών αρχών.

«Αυτές είναι συνήθως ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τις περισσότερες φορές αναρρώνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από μια συνηθισμένη θεραπεία και ξεκούραση. Ο κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας αυξάνεται σημαντικά για αυτούς που κολλάνε COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας», επισήμανε.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν επίσης τονίσει ότι τα οφέλη από τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, τα οποία χρησιμοποιούν η Moderna και η Pfizer-BioNTech για την αποφυγή της μόλυνσης με κορονοϊό, υπερτερούν των κινδύνων.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share