Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ιστορική στιγμή: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

7 Οκτωβρίου 2021 08:51
Ιστορική στιγμή: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ενέκρινε την ευρεία χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας, σε μια κίνηση που ελπίζουν οι ειδικοί ότι θα σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια σε όλη την Αφρική.

Χαιρετίζοντας "μια ιστορική ημέρα", ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, είπε ότι μετά από ένα επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα σε τρεις αφρικανικές χώρες, το εμβόλιο "RTS, S" θα πρέπει να διατεθεί ευρέως.

"Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ερευνητής της ελονοσίας και λαχταρούσα την ημέρα που θα είχαμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά αυτής της αρχαίας και τρομερής ασθένειας. Και σήμερα είναι εκείνη η μέρα, μια ιστορική μέρα. Σήμερα, ο ΠΟΥ συνιστά την ευρεία χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο", δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Guardian, το εμβόλιο RTS, S, επίσης γνωστό ως Mosquirix, αναπτύχθηκε από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) και χορηγήθηκε σε περισσότερα από 800.000 παιδιά στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος το 2019.

Ιστορική μέρα: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

Το εμβόλιο, το οποίο πέρασε από μακρόχρονες κλινικές δοκιμές, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα, αποτρέποντας το 39% των περιπτώσεων ελονοσίας και το 29% των σοβαρών περιπτώσεων ελονοσίας μεταξύ μικρών παιδιών στην Αφρική σε διάστημα δοκιμών που διήρκεσαν τέσσερα έτη.

Ωστόσο, τον Αύγουστο μια μελέτη με επικεφαλής το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) διαπίστωσε ότι όταν χορηγήθηκαν στα μικρά παιδιά και το RTS, S και φάρμακα κατά της ελονοσίας, μειώθηκε κατά 70% το ποσοστό νοσηλειών και θανάτων.

"Η ελονοσία ήταν μαζί μας εδώ και χιλιετίες και το όνειρο ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας ήταν ένα μακροχρόνιο, αλλά ανέφικτο όνειρο. Σήμερα, το εμβόλιο ελονοσίας RTS, S, πάνω από 30 χρόνια σε εξέλιξη, αλλάζει την πορεία της ιστορίας της δημόσιας υγείας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτόν τον δρόμο" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν φόβοι ότι δεκαετίες προόδου προς τον τερματισμό της ελονοσίας έχει σταματήσει, με ορισμένες χώρες, όπως η Ερυθραία και το Σουδάν, να βλέπουν σημαντικές αναζωπυρώσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2019, 409.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, οι περισσότεροι από αυτούς στην Αφρική. Περισσότερα από 270.000 από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share