Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μία κουταλιά ελαιόλαδο τη μέρα...το γιατρό τον κάνει πέρα!

Τι εξηγούν οι ειδικοί

6 Οκτωβρίου 2021 10:41
Μία κουταλιά ελαιόλαδο τη μέρα...το γιατρό τον κάνει πέρα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ελαιόλαδο δεν έχει καθόλου τυχαία πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή. Παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο νέο τους βιβλίο με τίτλο «Eat Better Live Longer» (Να τρώτε πιο σωστά για να ζήσετε περισσότερο), η γιατρός Σάρα Μπριουέρ και η διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέλλοου περιγράφουν πώς ο «υγρός χρυσός», όπως συχνά αποκαλείται το ελαιόλαδο, μπορεί να χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής και να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί στο βιβλίο

Όπως εξηγούν οι δύο ειδικοί, τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου είναι δυνατό να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αναλυτική επισκόπηση επιστημονικών ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και κυρίως καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες» δηλώνει η Δρ Μπριουέρ.

Επίσης, το ελαιόλαδο μετριάζει τις βλαβερές επιδράσεις της ανεβασμένης χοληστερόλης, της υπέρτασης και ασθενειών της τρίτης ηλικίας και παράλληλα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Όλα όσα αναφέρουν η Μπριουέρ και η Κέλλοου στο βιβλίο τους τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι το ελαιόλαδο μας βοηθά να αποφύγουμε θανατηφόρες ασθένειες.

Όπως επισημαίνουν όμως οι δύο ειδικοί, λόγω της υψηλής ενεργειακής αξίας του ελαιόλαδου –οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 100 ανά κουταλιά της σούπας– καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο. Η ημερήσια «δόση» που συνιστούν είναι η μία κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Τέλος, συμβουλεύουν να προτιμάμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για ελαιόλαδα αμφίβολης ποιότητας και να το καταναλώνουμε ωμό αντί για μαγειρεμένο.

 Μία κουταλιά ελαιόλαδο τη μέρα...το γιατρό τον κάνει πέρα

Σωστή διατροφή: Μάθε πως πρέπει να βάζεις ελαιόλαδο στο φαγητό σου!

Λένε ότι τα φαγητά γίνονται νόστιμα όταν χρησιμοποιείς μαργαρίνες… Ναι μπορεί να έχουν δίκιο, είναι όμως βαριά, όχι μόνο για το στομάχι αλλά για όλο τον οργανισμό μας. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι θα παχύνουν χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο στη μαγειρική… αλλά κάνουν λάθος.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ελαιόλαδο μπορεί να έχει παραπάνω θερμίδες από τα άλλα σκευάσματα, ωστόσο είναι μονοακόρεστο λίπος, ενώ το αγελαδινό βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αντίθεση με το αγελαδινό βούτυρο, οι φυτικές soft μαργαρίνες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα (5-7g κορεσμένων λιπαρών για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη, ανά μερίδα 10γρ.) και καθόλου τρανς λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι βασικό για την διατροφή των Ελλήνων εδώ και χιλιετίες. Εχει τις ρίζες του περίπου στο 6.000 π.Χ. και παρά την τεχνολογική πρόοδο η διαδικασία παρασκευής του εξακολουθεί να είναι ίδια και απαράλλαχτη. Οι ελιές συλλέγονται, πλένονται και συνθλίβονται εν ψυχρώ σε ελαιόμυλο κι έτσι βγαίνει το πρώτο λάδι που περνά και άλλη επεξεργασία και φθάνει μέχρι το τραπέζι μας σε διάφορους τύπους.

Θερμίδες και θρεπτική αξία

Το ελαιόλαδο έχει λίγες παραπάνω θερμίδες , δηλαδή 14 γραμμάρια λίπος και 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Αλλά το λάδι ανήκει στην ομάδα του λίπους και είναι μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι η μια ομάδα από τα ακόρεστα λίπη, περιέχουν διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων του άνθρακα που περιέχουν ένα ζευγάρι λιγότερα υδρογόνα στη χημική τους αλυσίδα. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Η θρεπτική του αξία μεγάλη, ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5 γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες. Από αυτό 14% είναι κορεσμένα λίπη, 74% μονοακόρεστα λίπη και 8% πολυακόρεστα λίπη. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ελαιόλαδο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που είναι αντιοξειδωτική, Προβιταμίνη Α αντιξηροφθαλμική, βιταμίνη Κ αντιαιμορραγική, βιταμίνη Δ αντιραχητική, Λινολεϊκό Οξύ, Ελαϊκό Οξύ, Φαινόλη, Χλωροφύλλη. Μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο αντιστοιχεί με 120 θερμίδες, 14 γρ. λίπους αντιστοιχούν με 11γρ. μονοακόρεστου λίπους. Απορροφάται εύκολα, βοηθά στη χώνεψη, μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις πιθανότητες για καρκίνο, ή διαβήτη.

Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει το 30% των θερμίδων που καταναλώνουμε την ημέρα να προέρχεται από λίπη. Από αυτό το ποσοστό το 10% θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο. Δηλαδή ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες πρέπει να καταναλώνει τεσεράμισι κουταλάκια λάδι την ημέρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share