Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αναζωογονηθείτε με το ελαιόλαδο - 4 οφέλη στο δέρμα και το πρόσωπο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ραγάδων

4 Οκτωβρίου 2021 13:28
Αναζωογονηθείτε με το ελαιόλαδο - 4 οφέλη στο δέρμα και το πρόσωπο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ελαιόλαδο προέρχεται από τις ελιές και αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Ειδικά εμείς, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και ευλογημένοι, αφού στη χώρα μας (εκτός όλων των άλλων) έχουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

Το λάδι ελιάς έχει πολλά θρεπτικά οφέλη όταν καταναλώνεται, αλλά πολύ συχνά εφαρμόζεται και στο δέρμα και στα μαλλιά. Ωστόσο αυτές είνια ο 5 τροφές που θα σου χαρίσουν λαμπερά και όμορφα μαλλιά!

Τα οφέλη του ελαιόλαδου για το δέρμα και το πρόσωπο

  • Αντιοξειδωτικό περιεχόμενο

Το ελαιόλαδο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, δηλαδή μια ουσία που εμποδίζει την οξείδωση. Η οξείδωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα και συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Όταν το λάδι ελιάς εφαρμόζεται στο δέρμα, τα αντιοξειδωτικά του μπορούν να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση. Επίσης, μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η επάλειψη ελαιολάδου στο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να καταπολεμήσει τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες εφάρμοσαν το έλαιο στο δέρμα των ποντικών που είχαν εκτεθεί σε δυνητικά επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV). Η αύξηση των όγκων ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα ποντίκια που είχαν το ελαιόλαδο στο δέρμα τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν.

  • Περιεκτικότητα σε βιταμίνες

Το ελαιόλαδο περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K. Ορισμένες από αυτές τις βιταμίνες μπορεί να είναι ωφέλιμες για το δέρμα.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τοπικά το έλαιο βιταμίνης Ε σε όλη την ιστορία για να θεραπεύσουν ποικίλες παθήσεις του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και του εκζέματος.

  • Αντιβακτηριακές επιδράσεις

Το ελαιόλαδο αποδείχθηκε ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μία μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της χρήσης ελαιολάδου και ελαίου καρύδας σε βακτήρια Staphylococcus aureus στο δέρμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο έλαια είχαν αντιβακτηριακές ιδιότητες, αλλά το παρθένο έλαιο καρύδας ήταν πιο αποτελεσματικό στην εξάλειψη των βακτηριδίων.

Παρ ‘όλα αυτά, το ελαιόλαδο μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη θεραπεία σε άτομα με έλκη ποδιών που προκαλούνται από διαβήτη τύπου 2.

  • Ενυδατικές επιδράσεις

Το ελαιόλαδο είναι ένα δημοφιλές φυσικό ενυδατικό που συχνά χρησιμοποιείται για να μαλακώσει τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά.

  • Τρόποι χρήσης του ελαιόλαδου στο δέρμα

Το ελαιόλαδο αποτελεί συστατικό πολλών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως πλύση προσώπου, μάσκα προσώπου, πλύσιμο σώματος, σαπούνι και λοσιόν.

 Αναζωογονηθείτε με το ελαιόλαδο - 4 οφέλη στο δέρμα και το πρόσωπο

  • Ενυδατική για μετά την ηλιοθεραπεία

Με βάση τη μελέτη των αντιοξειδωτικών επιδράσεών του, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό και ευεργετικό ως ενυδατική λοσιόν για μετά την έκθεση στον ήλιο, που το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση και θρέψη. Αν δεν αντέχεις αυτή τη λιπαρή αίσθηση, μπορεί να το εφαρμόσεις και σε υγρό δέρμα.

  • Απολέπιση

Για την απολέπιση του προσώπου και του σώματος και για τη θεραπεία των περιοχών ξηρού ή ασταθούς δέρματος, μπορείς να αναμίξεις ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι. Χρησιμοποίησε λεπτόκοκκο αλάτι στο πρόσωπο και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές, καθώς και χονδρόκοκκο στο υπόλοιπο σώμα.

  • Ντεμακιγιάζ

Το ελαιόλαδο καταστρέφει όλες τις ανθεκτικές στο νερό ουσίες στο μακιγιάζ των ματιών. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε μια μπάλα από βαμβάκι και σκούπισε απαλά την περιοχή των ματιών.

  • Μάσκα προσώπου

Τα άτομα με ξηρό δέρμα ενδέχεται να έχουν οφέλη από τη χρήση μάσκας προσώπου με βάση το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που αναμιγνύεται με συστατικά όπως το ασπράδι αυγού, το μέλι ή η βρώμη, μπορεί να μαλακώσει και να ενυδατώσει το πρόσωπο.

  • Αντιρυτιδική θεραπεία

Λόγω της αντιοξειδωτικής του περιεκτικότητας, το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη γήρανση του δέρματος και των ρυτίδων. Το λάδι μπορεί να διαβρωθεί γύρω από την περιοχή των ματιών τη νύχτα ή μετά την έκθεση στον ήλιο.

  • Σημάδια

Οι βιταμίνες και άλλα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορεί να εξασθενίσουν τα σημάδια, βοηθώντας τα κύτταρα του δέρματος να αναγεννηθούν.

Κάνε απαλό μασάζ με λάδι επάνω σε ουλές ή ανακάτεψε το με χυμό λεμονιού για τις περιοχές υπερχρωματισμού, όπου το δέρμα έχει γίνει σκούρο λόγω των ουλών.

Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή τη θεραπεία των ραγάδων, παρόλο που μελέτες για την αποτελεσματικότητά του έχουν βρει μικτά αποτελέσματα.

Πού είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση του

  • Μια μελέτη του 2013 ανέφερε ότι η χρήση ελαιολάδου για ξηρό δέρμα σε ενήλικες και βρέφη δεν πρέπει να ενθαρρύνεται. Οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και βλάβη στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος σε μερικούς ανθρώπους.
  • Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη εκζέματος κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα του 2016, ειδικά σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.
  • Το ελαιόλαδο είναι ένα βαρύ έλαιο που μπορεί να φράξει τους πόρους και να παγιδεύσει τα βακτηρίδια αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά. Χρησιμοποίησε το με φειδώ και σκούπισε το με ένα μαλακό πανί.
  • Η χρήση υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου είναι σημαντική. Λάδια χαμηλής ποιότητας μπορεί να περιέχουν πρόσθετα ή χημικά που μπορούν να ερεθίσουν ή να βλάψουν το δέρμα.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share