Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Μην πετάς τις μπανανόφλουδες! Δες πού μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις

Θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά!

4 Οκτωβρίου 2021 11:43
Μην πετάς τις μπανανόφλουδες! Δες πού μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποιος δεν λατρεύει τις μπανάνες με την υπέροχη, γλυκιά, γεύση; Με τη φλούδα, όμως, τι γίνεται; Καταλήγει στα σκουπίδια ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τώρα, γιατί, αν δεν το ήξερες ήδη, η μπανανόφλουδα δεν είναι μόνο βρώσιμη, αλλά κάνει και καλό.

Σε πολλές χώρες όπως στην Ινδία, η μπανανόφλουδα θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και, μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Business Insider, περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Β6 και Β12, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Σημείωσε ότι η σάρκα μιας μεσαίας μπανάνας περιέχει σημαντικά ποσοστά της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης διαφόρων θρεπτικών ουσιών, όπως 12% των ινών, 17% της βιταμίνης C, 20% της βιταμίνης Β6, 12% του καλίου και 8% του μαγνησίου, ενώ αν στη συνέχεια φας και τη φλούδα θα λάβεις ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Βέβαια, μπορεί η σάρκα να είναι μαλακή και γλυκιά αλλά η φλούδα ινώδης και ελαφρώς πικρή, γι’ αυτό πριν τη φας πρέπει να την τηγανίσεις, να την ψήσεις ή να τη βράσεις για τουλάχιστον 10 λεπτά, μιας και η θερμότητα διασπά τις ίνες και την μαλακώνει κάνοντας την και πιο εύπεπτη. Εναλλακτικά, μπορείς να την προσθέσεις σε smoothies. Επιπλέον, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα τόσο πιο λεπτή και γλυκιά γίνεται η φλούδα.

Άλλες χρήσεις της μπανανόφλουδας

  • Αν πάλι δεν πείθεσαι με τίποτα να δοκιμάσεις μπανανόφλουδα, δες κάποιες εναλλακτικές χρήσεις της:
  • Γίνεται εξαιρετικό λίπασμα λόγω του υψηλού ποσοστού καλίου που περιέχει και το οποίο κάνει καλό στην ανάπτυξη των φυτών.
  • Σταματάει τη φαγούρα από τα τσιμπήματα. Απλά τρίψε το εσωτερικό της φλούδας πάνω στο τσίμπημα.
  • Γυαλίζει από φύλα φυτών μέχρι παπούτσια και ασημικά.
  • Είναι ένα και ένα για καθαρισμό προσώπου. Βάζεις το πρόσωπο σου πάνω από κατσαρόλα με βραστό νερό (που έχεις αποσύρει από τη φωτιά πριν) για 10 λεπτά, ώστε οι ατμοί να ανοίξουν τους πόρους του δέρματος και στη συνέχεια τρίβεις απαλά το πρόσωπο με το εσωτερικό μέρος της φλούδας, ξεπλένεις με κρύο νερό και λες αντίο στα μαύρα στίγματα.
  • Κάποιοι χρησιμοποιούν το εξωτερικό της φλούδας ακόμα και για να διώξουν τις ενοχλητικές κρεατολιές, που μπορεί να έχουν σε διάφορα μέρη του σώματός τους. Κόβεις ένα κομμάτι από τη μπανανόφλουδα και αφού το πλύνεις πολύ καλά, το δένεις πάνω στην ελιά για 3-4 μέρες και για αρκετές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό!

Μην πετάς τις μπανανόφλουδες! Δες που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις

Μπανάνες: Δείτε που χρησιμεύουν αυτές οι ίνες που έχουν πάνω!

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή κάλιου και αγαπημένο σνακ. Το μόνο αρνητικό είναι αυτές οι ίνες που βλέπουμε όταν ξεφλουδίζουμε μια μπανάνα. Μπορεί να μην είναι πολύ νόστιμες, αλλά είναι πολύ σημαντικές – και σύμφωνα με τον Nicholas D. Gillitt, Αμερικανό ακαδημαϊκό, δεν θα μπορούσαμε να φάμε μπανάνες χωρίς αυτές.

Οι ίνες αυτές ονομάζονται δέσμες φλοιώματος. Το φλοίωμα είναι ένα από τα δύο είδη ιστού μεταφορών που διαθέτουν τα φυτά. Μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες σε ολόκληρο το φυτό. Οι ίνες αυτές της μπανάνας είναι ο λόγος που τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο φρούτο – του επιτρέπουν να αναπτύσσεται. Παράλληλα δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε δύο μπανάνες την ημέρα.

Μπανάνες: Δείτε που χρησιμεύουν αυτές οι αηδιαστικές ίνες που έχουν πάνω!

Ο Nicholas D. Gillitt, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος διατροφικής έρευνας και διευθυντής του Dole Nutrition Institute, εξηγεί: «Οι δέσμες φλοιώματος είναι απαραίτητες για την επαρκή διανομή των θρεπτικών συστατικών στο φυτό.» Είναι φαγώσιμες και εξίσου πλούσιες διατροφικά με το υπόλοιπο φυτό. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο.

Γίνεται να τροποποιηθεί γενετικά το φρούτο ώστε να μην σχηματίζονται οι δέσμες αυτές – αλλά ο Gillitt λέει ότι δεν αξίζει να ξοδευτούν χρήματα γι’αυτού του είδους την έρευνα, όταν οι εταιρίες μπορούν να επενδύσουν σε τρόφιμα ή φρούτα που έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και πιο πλούσια διατροφική αξία.

Μην πετάτε τις μαυρισμένες μπανάνες - Μάθετε πώς μπορείτε να τις επαναφέρετε (Video)

Πόσες φορές έχετε αγοράσει ένα μάτσο μπανάνες και μαύρισαν σε μόλις μια ημέρα ή δύο, με αποτέλεσμα να τις πετάξετε; Μόλις δείτε το παρακάτω βίντεο όμως, θα το μετανιώσετε! Θα σας δείξουμε ένα μικρό τέχνασμα που θα βρείτε πολύ πρακτικό. Θα μάθετε πως να επαναφέρετε τις μπανάνες σας και να απολαύσετε την υπέροχη γεύση τους. Επίσης, βράσε μπανάνα και κανέλα, πιες το ζουμί λίγο πριν τον ύπνο και θα σε σώσει.

Πρώτα θα πρέπει να τις βάλετε σε μια σακούλα με ρύζι, όπως ακριβώς κάνετε όταν το τηλέφωνό σας βραχεί, για να τραβήξει την υγρασία και στη συνέχεια θα εκπλαγείτε από το τι θα επακολουθήσει. Παρακολουθήστε το βίντεο και μάθετε πως να μην πετάξετε ποτέ ξανά τις μπανάνες σας στα σκουπίδια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share