Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προειδοποιούν οι ερευνητές - Το «κόλπο της κανέλας» επικίνδυνο για τους πνεύμονες

Προσοχή!

29 Σεπτεμβρίου 2021 22:52
Προειδοποιούν οι ερευνητές -  Το «κόλπο της κανέλας» επικίνδυνο για τους πνεύμονες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι ερευνητές προειδοποιούν πως αυτή η «πρόκληση» που έχει εξελιχθεί σε μανία μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στα επείγοντα περιστατικά, με πολύ σημαντικές παρενέργειες για το αναπνευστικό τους σύστημα.
Σα να μην έφτανε στους γονείς το ότι πρέπει να φροντίζουν για τόσα πράγματα σχετικά με τα παιδιά τους, ένα νέο «κόλπο» που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των παιδιών της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, η λεγόμενη «πρόκληση της κανέλας» μπορεί να τα οδηγήσει στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου.

Η «πρόκληση της κανέλας» ακούγεται απλή αλλά είναι σχεδόν αδύνατη: Καταπιείτε μια κουταλιά της σούπας κανέλα σε 60 δευτερόλεπτα χωρίς υγρό. Το μπαχαρικό προκαλεί βήχα και δημιουργεί ένα μεγάλο καφέ σύννεφο που ονομάστηκε «η ανάσα του δράκου».

Το βίντεο στο Youtube με το «κόλπο της κανέλας»

Οι θεατές προφανώς το βρίσκουν αστείο λέει ο Δρ Στίβεν Λίπσουτζ, καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Υπάρχουν πάνω από 51.000 κλιπ στο Youtube με παιδιά που κάνουν το «κόλπο της κανέλας» και ένα μάλιστα απ’ αυτά έχει πάνω από 19 εκατομμύρια προβολές από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο καθηγητής στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Ωστόσο, αυτό που μοιάζει τόσο αστείο, θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για το άτομο που καταπίνει την κανέλα. Οι περισσότεροι που το επιχειρούν συνήθως υποφέρουν από κάψιμο στο λάρυγγα, το στόμα και τη μύτη, ενώ τους προκαλείται βήχας. Ομως, όπως λέει ο Λίπσουτζ, κάποια παιδιά μπορεί να εισπνεύσουν την κανέλα στους πνεύμονες και να καταλήξουν στα επείγοντα περιστατικά με προβλήματα τόσο σοβαρά όσο η ρήξη πνεύμονα.

Το «κόλπο της κανέλας» επικίνδυνο για τους πνεύμονες

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή», λέει ο Λίπσουτζ. «Αυτό φαίνεται πως είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα για χρόνια αποτελέσματα στους πνεύμονες.

Μελέτες

Στις μελέτες πάνω σε ζώα ο Λίπσουτζ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι μια μόνο δόση «σκόνης» κανέλας είναι αρκετή για να προκαλέσει μόνιμη φλεγμονή των πνευμόνων, πύκνωση και ουλές.

Η κανέλα αποτελείται από ίνες κυτταρίνης που δεν σπάνε όταν εισέλθουν στους πνεύμονες. Κανείς δεν ξέρει αν όσοι έχουν καταπιεί κανέλα μ’ αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μακροχρόνιας βλάβης στους πνεύμονες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις άμεσων κινδύνων.

Το 2011 σύμφωνα με την ομάδα του Λίπσουτζ, μόνο στις ΗΠΑ το Κέντρο Δηλητηριάσεων δέχτηκε 51 κλήσεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κόλπο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οι κλήσεις έγιναν 122. Τουλάχιστον 30 άτομα χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων. Στα τέλη του 2012 οι γιατροί στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημίου Loyola αντιμετώπισαν 12 περιπτώσεις παιδιών εννέα ετών που είχαν δοκιμάσει το κόλπο.

Η ξηρή κανέλα μπορεί να κάψει και να ερεθίσει τις βλεννογόνους μεμβράνες στη γραμμή του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των πνευμόνων. «Η ανησυχία μας είναι ότι η σκόνη μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες», λέει η Δρ Χριστίνα Χαντς, τοξικολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Loyola.

«Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αν η κανέλα προκαλέσει τάση για εμετό – που συνήθως το κάνει… – ο εμετός μπορεί να γυρίσει πίσω στους πνεύμονες», πρόσθεσε η Χαντς. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονή και μόλυνση που είναι γνωστή ως πνευμονία από εισρόφηση.

Ο Λίπσουτζ λέει πως η αύξηση των κλήσεων στα Κέντρα Δηλητηριάσεων το 2012 συνέπεσε με την αύξηση των βίντεο με την «πρόκληση της κανέλας» στο Youtube. Και ο αριθμός των χτυπημάτων στο Google αυξήθηκε από τα 0,2 εκατομμύρια το 2009 στα 2,4 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Πλέον, δεν είναι μόνο οι έφηβοι που εκθειάζουν στις συναντήσεις τους το κόλπο με την «πρόκληση της κανέλας». Διασημότητες και ακόμα και πολιτικοί έχουν δημοσιεύσει τα δικά τους βίντεο.

«Αν τα παιδιά δουν τους συνομήλικούς τους να το κάνουν, τότε θα αισθανθούν την κοινωνική πίεση να το δοκιμάσουν κι αυτά», λέει ο Λίπσουτζ.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, πέρα από το να κλειδώσουν το ράφι με τα μπαχαρικά; Να δώσουν προσοχή στο τι βλέπουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο και να μιλήσουν μαζί τους για τους πιθανούς κινδύνους αυτού του φαινομενικά ακίνδυνου κόλπου. «Αν τα παιδιά γνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους μπορεί να το σκεφτούν και να μη το επιχειρήσουν. Η ελπίδα μας είναι ότι αν έχουν τις πληροφορίες, θα πάρουν έξυπνες αποφάσεις», λέει ο Λίπσουτζ.

Προειδοποιούν οι ερευνητές - Το «κόλπο της κανέλας» επικίνδυνο για τους πνεύμονες

Μπαχαρικά που δημιουργούν πρόβλημα

Η κανέλα δεν είναι βέβαια το μόνο μπαχαρικό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Το μοσχοκάρυδο επίσης όταν εισπνέεται, καπνίζεται ή καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της μαριχουάνας. «Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα στο σπίτι στα οποία μπορεί να γίνει κακή χρήση», λέει η Χαντς.

Από την κόλλα μέχρι τα απολυμαντικά χεριών και από τα αεροζόλ μέχρι τα λουκούμια και τις λαστιχωτές καραμέλες… Εχουν αναφερθεί περιστατικά παιδιών που έχουν πνιγεί προσπαθώντας να βάλουν στο στόμα τους όσο περισσότερες λαστιχωτές καραμέλες μπορούσαν…

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share